Bolsonaro azért halogatta a nyilatkozattételt, hogy hétfő este visszatérhessen rezidenciájára és elkészíthesse beszédét - mondta Fabio Faria miniszter a Reutersnek. Egy szövetséges párt vezetője, Claudio Cajado korábban azt mondta, hogy Bolsonaro hétfőn, csaknem egy nappal azután, hogy eldőlt a brazil elnökválasztás, beszédet intéz a nemzethez.

Bolsonaro a hétfőt az elnöki palotában töltötte anélkül, hogy a nyilvánosság előtt megjelent volna. Nem volt világos, hogy elismeri-e vereségét, ahogyan Cajado szerint egyes tanácsadók erre biztatják.

A Bolsonaro-párti kamionosok Lula győzelme ellen tiltakozva blokkolták az autópályákat Brazília-szerte, néhányan közülük katonai puccsot követeltek. A kamionosok közismerten gazdasági káoszt okoznak a vezető élelmiszerexportőr Brazíliában, amikor lezárják az autópályákat - jegyzi meg a Reuters. Az autópálya-rendőrség szerint hétfő estig 236 tüntetés zárta el részben vagy teljesen az utakat 20 brazil államban. A blokádok egyelőre nem zavarták meg a gabonaszállításokat.

Zöldebb kormányzást ígér a baloldali nyertes

Több mint 60 millió szavazattal Luiz Inácio Lula da Silva munkáspárti jelölt nyerte a vasárnap brazil elnökválasztást. A 77 éves egykori fémipari munkás 2003 és 2010 között már kormányozta Brazíliát, de korrupciós ügyben börtönre ítéleték, amit azonban később megsemmisítettek.

Vasárnap esti győzelmi beszédében Lula ígéretet tett arra, hogy szigorúan ellenőrizni fogják az illegális fakitermelést, bányászatot és földrablást, amelyek az Amazonas esőerdejének rohamos pusztulását okozták az elmúlt négy évben Bolsonaro elnöksége alatt.