Az európai uniós ügyekért felelős miniszter a Facebook-oldalára feltöltött videóban azt mondta, hogy az új bolgár szabályozás alapján energiadíjat kell fizetni az Oroszországból származó és Bulgáriába érkező és azon áthaladó földgáz után. Az új előírást konzultáció és Magyarországgal való előzetes egyeztetés nélkül fogadta el.

Bóka János ismertette, hogy az energiadíj Magyarország és a régió energiaellátásának biztonságát veszélyezteti, és az uniós joggal is ellentétes, mivel vámnak, illetve vámmal azonos hatású díjnak minősül, ami ellentétes az uniós szabályozással, valamint az Energia Charta megállapodás rendelkezéseivel.

A miniszter arra kérte levélben a Bizottságot, hogy indítsa meg a kötelezettségszegési eljárást, és amíg az nem zárul le, szólítsa fel Bulgáriát az energiadíj alkalmazásának felfüggesztésére.

Hozzátette, ha a Bizottság ennek nem tesz eleget, Magyarország kész az év végéig az Európai Unió bíróságához fordulni.

Bóka János: az Európai Unió Ukrajna-stratégiája megbukott

Magyarország javaslata, hogy az EU folytasson vitát az Ukrajnával kapcsolatos további stratégiájáról. A stratégia újratervezésének meg kell előznie a 2021-2027 közötti pénzügyi keret felülvizsgálatát.
Bővebben--->