Pár hónappal ezelőtt országos felvásárlási lázat váltott ki Romániában, hogy egy Bihar megyei, belényesi benzinkútnál 11 lejért (890 forint) árulták az üzemanyag literjét - adta hírül a Maszol. Akkoriban a politikusok és az úgynevezett gazdasági szakértők egymást túllicitálva győzködték a lakosságot arról, hogy értelmetlen készletet felhalmozniuk az üzemanyagból, az árak ugyanis vissza fognak állni egy elfogadható szintre.

Az élet látványosan rácáfolt az optimista prognózisokra, június 13-án Nagyváradon, a Borsi úton található Petrom kútnál 9,14 lejt kellett fizetni az olcsóbbik gázolaj literjéért. Ez nem a helyi benzinkutas pénzéhségének volt az eredménye, országszerte hasonló szinten vannak az árak.

Június 14-én folytatódott az üzemanyagok drágulása: a Versenyhivatal online ár-összehasonlítója szerint a váradi Petrom kutaknál már 9,18 lejbe került a legolcsóbb dízel, míg a Mol, az OMV és a Gazprom kútjainál 9,24 lejbe. Legkevesebbet a Lukoilnál kellett fizetni érte, 9,12 lejt. A prémium gázolaj ára a 9,48-9,73 lejes sávban mozgott, a benzin literjét pedig 8,56 lejért is meg lehetett venni, bár a kutak többségénél ennél drágább volt.

Döbbenetes áremelkedés

Az áremelkedés szintje még döbbenetesebb, ha a jelenlegieket a két évvel korábbiakkal hasonlítjuk össze. 2020 májusában a dízel literjének 4,4 lej volt az átlagára, ami mostanra a duplájánál is többre nőtt.

Jelenleg túlsúlyban vannak azok a vélemények, amelyek szerint hiú remény az üzemanyagok árának csökkenésére számítanunk a közeljövőben. Az Energy Aspects tanácsadó cég szerint „minden idők legnagyobb drágulása” vár ránk a kőolaj terén, a Goldman Sachs szakértői pedig arra számítanak, hogy a harmadik negyedévben 140 dollár körül lesz az energiahordozó átlagára. Ha az optimistább forgatókönyv válna is valóra, akkor is borítékolható, hogy a gázolaj ára rövidesen eléri a 10 lejes határt.