A belga egészségügyi hatóságok pénteken vezették be az intézkedéseket, miután az ország a vírus harmadik esetét jelentette. Hétfőig az országban négy helyi esetet regisztráltak; a megerősített globális fertőzések száma jelenleg mintegy 100 körül van – írja az CNBC.

A belgiumi kötelező intézkedések csak a megerősítetten megbetegedett emberekre vonatkoznak. A közeli hozzátartozóknak nem kell elzárkózniuk, de arra ösztönzik őket, hogy maradjanak éberek, különösen, ha veszélyeztetett emberekkel érintkeznek.

"A fertőzött személyeknek a sérülések gyógyulásáig kontakt-izolációba kell vonulniuk (erre vonatkozóan konkrét utasításokat kapnak a kezelőorvostól)" - áll a kormányközlemény holland nyelvről lefordított változatában.

Az Egyesült Királyság eközben azt közölte, hogy azoknak, akiknél magas a betegség elkapásának kockázata, 21 napig önizolálódniuk kell. Ide tartoznak a háztartási kontaktok vagy az egészségügyi dolgozók, akik kapcsolatba kerülhettek egy fertőzött beteggel.

Pár nappal ezelőtt a belga kormány még azt jelentette be, hogy  a kórházak, az orvosi rendelők és a gyógyszertárak kivételével mindenhol érvényét veszti a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett kötelező maszkviselés.