A londoni Heahtrow Airport sürgeti a brit kormányt, hogy tegye lehetővé a beoltott embereknek az utazást, miután a repülőtér kilábalása késésben van a többi európai légikikötő mögött - írja a Reuters. A cég összesen négymilliárd dollár veszteséget halmozott fel 2020 tavasza, a pandémia kitörése óta. Az utasokkal kapcsolatos adatok látványos csökkentést tükröznek.

A Heathrow-n, amely a világjárvány előtt Európa legforgalmasabb repülőtere volt, kevesebb mint négymillióan utaztak át 2021 első felében. A járvány előtti utolsó békeévben, 2019-ben 18 nap alatt fordultak meg ennyien London legnagyobb repülőterén. Az üzemeletető arra számít, hogy idén az üdülni indulóknak köszönhetően 21,5 millió utas fordul majd meg a repülőtéren

Az Egyesült Királyság lemaradt európai versenytársai mögött a nemzetközi kereskedelemben, mivel lassan oldja fel a járvány miatt bevezetett korlátozásokat - véli John Holland-Kaye, a Heathrow vezérigazgatója. A brit idegenforgalom továbbra is megszenvedi a járvány következményeit, miután a kormány óvatos, az utolsó pillanatban hoz döntéseket vagy változtat azokon.

Az év első hat hónapjára a Heathrow adózás előtt 787 millió font (1,08 milliárd dollár) veszteséget számolt el, szemben az elmúlt év azonos időszakában elkönyvelt 471 milliós hiánnyal. Az elmúlt év első félévének csak a felét befolyásolta a szigetországot márciusban letámadó koronavírus-járvány.