Az ENSZ szerdán arra figyelmeztetett, hogy a világnak akut bábahiánnyal kell szembenézni, azt állítva, hogy több millió életet lehetne megmenteni, ha a hiányt kezelnék. A probléma miatt pedig nők és újszülöttek millióinak élete van veszélyben - írja a France24.

"A Covid-19 válság csak súlyosbította ezeket a problémákat, mivel a nők és újszülöttek egészségügyi szükségletei háttérbe szorultak, a bábai szolgáltatások nehéz helyzetbe kerültek, és a bábákat más egészségügyi szolgáltatásokhoz irányították" - áll az ENSZ közleményében a 194 országra kiterjedő tanulmányról.

A hiány "szörnyű globális áldozatot követel a megelőzhető halálesetek formájában" - a becslések szerint évente mintegy 4,3 millió életet lehetne megmenteni, ha elegendő bába lenne - áll a közleményben.

A nyilatkozat szerint a nemek közötti egyenlőtlenség a bábahiány egyik el nem ismert oka. Ugyanis az ENSZ szerint a bábák 93 százaléka nő, a világ összes ápolójának pedig 89 százaléka, és úgy véli, hogy az egészségügyi ellátórendszerek nem kezelik kiemelten a nők és lányok szexuális és reproduktív egészségügyi igényeit.

"A kormányoknak prioritásként kell kezelniük a bábaság finanszírozását és támogatását, és konkrét lépéseket kell tenniük annak érdekében, hogy a bábákat bevonják az egészségügyi politikai folyamatok meghatározásába" - áll a jelentésben.