A döntés a magánszektorban dolgozók, valamint az egészségügyi dolgozók és a szövetségi vállalkozók számára kötelező, az USA ezzel is igyekszik a covid-19 delta variánsát megfékezni – írja az AP.

Biden csütörtökön a Fehér Házban felszólalva élesen bírálta azt a több tízmillió amerikait, akik még nem kapták meg az oltást, annak ellenére, hogy hónapok óta rendelkezésre állnak és ösztönzők is vannak.

"Türelmesek voltunk. De a türelmünk fogy, és az elutasítás mindannyiunknak sokba került" - mondta. Az oltatlan kisebbség "sok kárt okozhat, és okoz is".

A republikánus vezetők – és néhány szakszervezeti vezető – szerint Biden túl messzire ment, hogy magáncégeket és munkavállalókat ilyen mód utasítson, ami jogi eljárásokat is maga után vonhat.

A szabályok előírják, hogy minden több mint 100 munkavállalót foglalkoztató munkáltatónak meg kell követelnie, hogy oltsák vagy hetente teszteljék az ott dolgozókat, ez mintegy 80 millió amerikait érint. Továbbá nagyjából 17 millió munkavállalónak, akik az egészségügyi létesítményekben dolgoznak ugyancsak kötelezően fel kell venniük az oltást.

Biden a kormányzati alkalmazottainak és a szövetségi kormánnyal üzleti kapcsolatban álló vállalkozóknak is oltást ír elő.