A Kaukázus északi részén lévő Dagesztán egyik városának önkormányzata eltávolíttat Joszif Sztálin szovjet diktátor mellszobrát a Sztálin sugárútról - tudósított a Moscow Times. A Dagesztanszkije Ognyi városában lévő út az utolsó egész Oroszországban, amely még a volt szovjet vezető nevét viseli. A mellszobrot néhány nappal korábban az orosz kommunista párt helyi szervezete állította fel.

Esedulla Rusztamov, a helyi kommunisták vezetője azzal indokolta a szoborállítást, hogy a Dagesztáni Autonóm Szovjet Szocialista Köztársaságot 100 évvel ezelőtt hozták létre. Erről kívántak megemlékezni, ám elfelejtettek engedélyt kérni a város önkormányzatától, amely rossz néven vette ezt. Rusztanov azt mondta, hogy a tíznapos nemzeti munkaszünet után elvégzi a szükséges papírmunkát.

Sztálin személyéről Oroszországban viták folynak, mert bár ugyan nyugodtan tekinthetjük tömeggyilkosnak, sokan díjazzák a szerepét a Szovjetunió második világháborús győzelmében. Vlagyimir Putyin orosz államfő lépésről lépésre rehabilitálta a személyét, a legrosszabb, amit mondott róla az volt, hogy "komplex" személyisége a történelemnek. A közvélemény-kutatások szerint 70 százalékos az elfogadottsága az oroszok körében.