Már biztos, hogy 2022 sem fog látványosan bővülni a romániai autópálya-hálózat, s akkor még finoman fogalmaztunk - írja a Maszol. Egyetlen sztrádaszakaszt nyitnak meg idén a forgalom előtt, a Sellenberk és Bojca közöttit.

A Pro Infrastructură Egyesület szerint az A1-es autópályához tartozó útszakasz kivitelezője, az osztrák PORR nagyon jól halad, mostanáig a munkálatok 90 százalékát elvégezte. Ez lehetővé teszi, hogy a sztrádaszakaszt néhány hónappal az eredetileg tervezett határidő előtt átadják.

A Pro Infrastructură értesülései szerint így ez december közepén megtörténhet. A kivitelezőnek már csak néhány szakasz aszfaltozását, a jelzések felfestését és a védőkorlátok felszerelését kell elvégeznie.

Jó lesz ez

„Annak ellenére, hogy csak 13,17 kilométerről van szó, ez a csonk nagyon fontos az átmenő forgalom számára, mert megkíméli a gépkocsivezetőket a nagytalmácsi torlódástól és a DN1-DN7 kereszteződéstől, a helyiek pedig nagyrészt megszabadulnak a zajtól, a szennyezéstől és a főúton való átkelés veszélyétől” – olvasható a nagy infrastrukturális beruházásokat monitorozó egyesület Facebookon posztolt értékelésében.

Ez a sztrádaszakasz Bojcánál csatlakozik, egy 50 méter átmérőjű körforgalommal az Olt völgyében haladó DN7-re, mely az egyik legforgalmasabb országos főút. A Nagyszeben és Pitești közti autópálya következő szakaszát 2028-ban kellene átadni. Ennek a tervezését idén júliusban kezdte meg egy török konzorcium, melynek 18 hónap áll rendelkezésére a tervek elkészítésére, 50 hónap pedig a munkálatok elvégzésére.