Egyesek hagyták, hogy lejárjon a bérleti szerződés, míg mások egyszerűen nem akarták folytatni, ezért minden hatodik bécsi hotel bajba került a koronavírus-járvány alatt, és az elmúlt két évben a hotelek 16 százaléka végleg bezárt - írja a Kurier az Osztrák Szállodaszövetség adatai alapján.

Dominic Schmid, a Bécsi Kereskedelmi Kamara szakcsoportjának vezetője szerint sok családi kisvállakozás is bajba került. A saját tulajdonú vállalkozásoknak ugyanis nagyjából 50 százalékos kihasználtsági arányra van szükségük a költségek fedezéséhez, a bérleményben lévőknek pedig 75 százalékra.

A következő hónapokra vonatkozó kilátások ráadásul továbbra sem rózsásak, ugyanis az állami támogatások egy része megszűnik - magyarázta Schmid.

A világjárvány miatt bevezetett globális utazási korlátozások Bécs turizmusán is nyomot hagytak: míg 2019-ben17,6 millió vendégéjszakát regisztráltak, addig az előző évben csak 4,9 milliót, ami mintegy 12 milliós mínuszt jelent. A többi szövetségi tartománytól és a vidéki szektortól eltérően a városi szállodaipar is sokkal lassabban élénkül.

Miközben az üdülőszállodaipar fellendülőben van, a városokból még mindig hiányoznak a turisták. Míg februárban a turista vendégéjszakák száma - Ausztria-szerte - visszatért a 2019-es előtti szint több mint 76 százalékára, addig Bécsben ez az arány csak 43 százalék volt - írja a portál.