"Az éghajlatvédelem és az energiabiztonság új szövetségre lépett" - jelentette ki Habeck megbeszélései után, utalva a megújuló energiák felhasználásának tervezett gyorsított bővítésére.

Németország és Ausztria jelenleg is szoros együttműködést folytat, Tirol és Vorarlberg osztrák tartományok például a német gázhálózathoz csatlakoznak, nem az osztrákhoz. Ausztria pedig nagy gáztározó kapacitással rendelkezik - írja az MTI.

Habeck kedden délelőtt találkozott Leonore Gewessler osztrák klímaügyi, környezetvédelmi, energiaügyi, mobilitási, innovációs és technológiai miniszterrel, és megállapodtak abban, hogy gázhiány esetén mindent megtesznek a kölcsönös összeköttetés és a gázszállítás fenntartása érdekében.

"Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy vészhelyzet esetén továbbra is szállítunk egymásnak" - mondta Gewessler. A haidachi gáztároló esetében "a feltöltésről szóló közös megállapodással európai kötelezettségeinknek is eleget kívánunk tenni". Gewessler felszólította az osztrák vállalatokat, hogy vegyenek részt a német LNG-terminálok közelgő pályázatain. "Biztosak lehetnek teljes politikai támogatásomban" - mondta.

Habeck szerint az energiafelhasználóknak végleg le kell számolniuk a "nem érdekel, a konnektorból jön" hozzáállással.

Az energiaátállással viszont óvatosan kell bánni, mert amíg a fosszilis energiák felmelegítik a bolygót, a megújuló energiák megváltoztatják a tájat.

Jár a védelem a háztartásoknak

Az energiaszabályozási rendszer mind Németországban, mind Ausztriában előírja, hogy a háztartások különleges védelmet élveznek. A "senkinek sem szabad megfagynia" alapelv azonban Habeck szerint csak abban az esetben helyes, ha rövid távú ellátási zavarok következnek be. "Jelenleg azonban nem ez a forgatókönyvünk, hanem egy esetleges, hónapokig tartó ellátási megszakítással számolunk".

Megfagynia ilyen helyzetben sem kell senkinek, de a takarékossághoz "a magánháztartásoknak is hozzá kellene járulniuk, mert az ipari termelés hónapokig tartó leállása súlyos következményekkel járna az országban élő emberekre nézve is".