A lassan második hónapja tartó orosz megszállás sokadik szankciós csomagját jelentette be szerdán az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma. A közleményben több mint 40 magánember és vállalat szerepel, akiknek az USA-ban tárolt vagyonuk rövidesen befagyasztásra fog kerülni, és ezzel egyidejűleg az államok kereskedelmi tiltólistájára is felkerülnek - derül ki a Reuters cikkéből.

A minisztérium külön felhívta a figyelmet arra, hogy most először céloztak meg kriptovalutákkal foglalkozó cégeket. Oroszország a világ harmadik legnagyobb kriptobányászatának számít, a moszkvai székhelyű BitRiver a világ legnagyobb zöld bitcoin bányászaként hivatkozik magára. A cég Szibéria szívében működtet egy 15 500 négyzetméternyi területen fekvő adatközpontot, amit állításuk szerint automata fegyverekkel felszerelt biztonsági cég őriz.

A korlátozások rájuk, és további 10 oroszországi leányvállalatára is vonatkoznak, de hasonlóképpen járt a Transkapitalbank és az alá tartozó Investtradebank is, akik a pénzügyminisztérium szerint aktívan próbálkoztak az eddigi szankciós csomagok hatásait megkerülni.

A bank azonban a korlátozások mellé engedményeket is kapott, Afganisztánnal kapcsolatos ügyleteiket például október 20-ig nem érintik a szankciók. Ezt azzal magyarázta a minisztérium, hogy így tudják biztosítani a tálib uralom alatt álló ország humanitárius válságának enyhítését.

Konsztantyin Malofejev hirhedt üzletember, és orosz "birodalmi" propagadnista is szerepel a listán, akit már a Krím-félsziget 2014 annektálásakor is szankcionáltak. A szerdán jelentett csomagban, az említett szereplőkön túl, több mint 600 orosz állampolgárnak tiltották meg az Egyesült Államokba való beutazást.

A minisztérium terrorizmusért és pénzügyi hírszerzését felelős államtitkára, Brian Nelson elmondta:

A pénzügyminisztérium célba veheti és célba is veszi azokat, akik kijátsszák, megpróbálják kijátszani vagy segítik az Oroszország elleni amerikai szankciók kijátszását, mivel ezzel Putyin brutális háborúját támogatják

Nelson azt is hozzátette, hogy nemzetközi szövetségeseivel közösen dolgoznak azon, hogy a Kreml képtelen legyen erőt mutatni, és ne tudja tovább finanszírozni Ukrajna megszállását.