A moszkvai városi bíróság kedden ideiglenes korlátozó intézkedéseket rendelt el az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) és jogutódja, az Állampolgári Jogok Védelmének Alapítványa (FZPG) ellen. A bíróság nem részletezte, hogy pontosan milyen korlátozásokról van szó - írja a hírcsatorna internetes oldalán.

„Ez nem tevékenységek felfüggesztése, ez bizonyos cselekvések betiltása. Tanulmányozzuk az intézkedés szövegét, de ezek a tiltások nem fogják befolyásolni a tevékenységünket" - reagált Ivan Zsdanov ügyvéd, a Korrupcióellenes alapítvány igazgatója Telegram postjában a döntésre. Azt is elmondta, hogy a tilalom nyilvános események szervezésére, választásokon való részvételre, és tömegtájékoztatási eszközökkel való együttműködésre vonatkozik, de pénzügyi támogatásokat még elfogadhatnak.

A Vlagyimir Putyin legfőbb riválisaként emlegetett Navalnijt január 17-én Moszkvában őrizetbe vették, amikor hazatért Berlinből, ahol kórházi és rehabilitációs kezelést kapott, miután több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint augusztusban Oroszországban megmérgezték.

Február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést. Az ítélet értelmében Navalnijnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembe vételével a rá kirótt három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie.

A korábbi verdikt megváltoztatását az orosz büntetésvégrehajtás kérte azt állítva, hogy hatvanszor sértette meg a feltételes szabadlábra helyezéssel járó kötelmeket. Az elsőfokú döntést Navalnij megfellebbezte, de a fővárosi bíróság február 20-án helybenhagyta. Jelenleg a Vlagyimir megyei Pokrov 2. javítókolóniában raboskodik, romló egészségügyi állapota miatt befejezte már korábban kezdett éhségsztrájkját is.