Szerbia figyelemreméltó előrelépést tett az adományozók világlistáján, hiszen egy év alatt a 48. helyről a 27. helyre tornázta fel magát, így rendkívül fontos lenne, hogy az ország mentesítse az adományokat az adókötelezettség fizetése alól – mondta Veran Matić, a Szerb Jótékonysági Fórum ügyvezető igazgatója a vajdasági Szabad Magyar Szó tudósítása szerint.

Három évvel ezelőtt Szerbia még csak a 100. hely körül volt az említett listán. „Őszintén, a járvány kitörésekor tanúsított szolidaritásnak, valamint a külföldön kezelt babáknak is köszönhető ez a kivételes növekedés” – mondta Matić, Szerinte az adományozási igény az elkövetkezendőkben növekedni fog, így különösen fontos, hogy az állam ne adóztassa meg a jótékony célú felajánlásokat.

,,Ha adót kell fizetni azért, mert emberséges vagy, az nagyon ijesztő. Ha választanod kell, hogy adót fizetsz és élelmiszert adományozol, vagy pedig megsemmisíted az élelmiszert, az rendkívül embertelen.” Az adományokkal kapcsolatos adók eltörlésére irányuló javaslat öt éve terítéken van.

Sok adomány jött

Hozzátette, hogy a “Catalyst Balkans” alapítvány által beszerzett adatok szerint az elmúlt évben 42 millió eurónyi adomány érkezett Szerbiába, amely nagy részét az egészségügy kapta, de a fogyatékkal élő személyeknek, az oktatásnak vagy a kultúrának is ugyanolyan szüksége lenne az adományokra.

Az ötödik nemzeti adományozási napon több mint 60 adományozó cég és magánszemély részesült elismerésben, akik részt vettek többek között az ukrajnai segélygyűjtésben vagy a jelenlegi „Mentsd meg az élelmiszert, mentsd meg az emberiséget” kampányban.