Kwasi Kwarteng brit pénzügyminiszter pénteken mutatta be a kormány részletes terveit az adócsökkentésre és a gazdaságélénkítésre vonatkozóan. Ennek része, hogy csökkentik a béreket és a vállalatokat terhelő járulékokat, valamint az ingatlanvásárlásra kivetett illetéket is. A londoni kormány megerősítette, hogy a következő hat hónap során 60 milliárd font (25 000 milliárd forint) értékben támogatja a háztartásokat és a vállalkozásokat a növekvő energiaszámlák miatt – számolt be a Bloomberg.

„Megígértük, hogy a növekedést helyezzük előtérbe” – mondta Kwarteng pénteken a londoni parlamentben, hozzátéve hogy új megközelítést alkalmaztak az előző kormányokhoz képest. Lizz Truss kormánya új fokozatba kapcsolná az Egyesült Királyságot.

Az intézkedések célja a Bank of England szerint már megkezdődött recesszió megelőzése, valamint a termelékenység növelése, amely gyengébb a G7 csoport többi országáénál. Közgazdászok attól tartanak, hogy a csomag megfizethetetlen, és valutaválságot fog kiváltani az Egyesült Királyságban, mivel a befektetők rájönnek, hogy az államkincstár adósságterhe tovább fog nőni. Az ország helyzetén már a mostani válság előtt sokat rontott a koronavírus-járvány és a brexit is.

A csomag a következő elemekből áll:

 

  • A munkavállalók fő jövedelemadó-kulcsának a tervezettnél egy évvel korábbi csökkentése, az általános adókulcs 2023-ban 19%-on marad, és a 45%-os felső küszöb eltörlése.
  • A nemzeti biztosítási adó 1,25%-os emelésének megszüntetése.
  • A társasági adó tervezett emelésének megszüntetése, így az általános adómérték 19% marad.
  • a lakásvásárlásra kivetett bélyegilleték enyhítése, amely döntés felértékelte a lakásépítők részvényeit, és évente 200 000 vásárlót tehermentesített.
  • Az Egyesült Királyság gazdaságának évi 2,5%-os növekedési célkitűzése, amely több mint egy évtizede nem volt elérhető.
  • Lépések a földhasználatra vonatkozó tervezési korlátozások csökkentésére, "a brit építkezések útjából való kilépés".
  • A bankárok bónuszkifizetéseinek felső határának eltörlése.
  • Új "befektetési zónák" létrehozása, amelyekben a vállalkozások építésével foglalkozók számára alacsonyabb szintű szabályozást biztosítanak.