A lista első helyén álló Magyarország esetében a felsőoktatási hallgatók a képzés teljes ideje alatt a család által megkeresett jövedelem 92 százalékát, vagyis 34 200 dollárt költenek tanulmányaik végéig az egyetemre - írta az erdélyi Transindex az Independentben megjelent felmérésre hivatkozva. Bár a lista nem veszi figyelembe az ösztöndíj-lehetőségeket, sokat elárul az is, hogy ez a szám a még ebből a szempontból drágának ismert Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is csak 53, illetve 42 százalék.

A második helyre került Románia, ahol egy család átlagjövedelmének 86 százalékát, vagyis 25 200 dollárt fordít tandíjra gyermekük tanulmányai befejezéséig.

A lista harmadik helyén Észtország szerepel 76 százalékos aránnyal, az európai országokat a gazdasági problémákkal küzdő Chile (73 százalék) követi, őket Malajzia (55 százalék) és az Egyesült Államok (53 százalék), ahol átlagosan 91 200 dollár a tandíj, az viszont az átlagkereset feléből kifizethető.

A lista hetedik helyére Ukrajna (52 százalék) került, a nyolcadik Litvánia (48 százalék), majd Nagy-Britannia (42 százalék), Szingapúr (36 százalék) és Japán (18 százalék) zárja a sort.

Az elemzést az Expert Market az országok legjobb egyetemeiről részletes adatokat közlő Quacquarelli Symmonds 2014-2015-ös tanévre vonatkozó adatbázisára, valamint a Gallup Median önbevallásos jövedelemjelentésére hivatkozva készítette.