A világ fejlett országainak gazdasági sokkokra kell felkészülniük, amelyek a növekedés lassulásával párhuzamosan következik egymást - derül ki a Világbank előrejelzéséből. A szervezet azt várja, hogy az eurózóna gazdasága 0,3 százalékkal zsugorodni fog 2012-ben - fél éve még 1,8 százalékos növekedést jósoltak. A válság eszkalálódása elől senki sem menekülhet el, ezért a világ országainak fel kell mérniük gyengeségeiket és fel kell készülniük az ezekre kapott ütések kezelésére.

A világgazdaság a korábban várt 3,6 százalék helyett csak 2,5-del bővülhet idén, a fejlődő országok 2012-es és 2013-as GDP-növekedésére adott előrejelzést a júniusi 6,2, illetve 2,7 százalékról 5,4, illetve 1,4 százalékra vitték le. A Global Economics Prospect jelentés szerzői a lassulás jeleit az árupiaci fejleményekben már tetten is érik.

Kismiska volt 2008?

Az élelmiszerek árának csökkenése elsősorban a fejlődő országoknak jó hír, ám nem jelenti azt, hogy biztonságban érezhetnék magukat. A mezőgazdasági termékek ára 14 százalékkal van a 2011 februárjában elért csúcs alatt.

Andrew Burns, a Világbank makrogazdasági elemzésekkel foglalkozó részlegének vezetője azt mondta a BBC-nek, hogy a visszaesés tovább tarthat, mint a Lehman Brothers 2008. szeptemberi bedőlését követő hanyatlás. A fejlett országok ugyanis nem tudnak gazdaságélénkítő intézkedésekkel válaszolni a helyzetre. A fejlődőknek valamivel több mozgásterük van ezen a téren.

Az eurózóna adósságválsága és a fejlődő országok lassuló növekedése egymást erősítő folyamat lehet - figyelmeztet a Világbank. Ez tovább lassíthatja a gazdasági növekedést.