Franciaország a következő években több mint harmadával növeli katonai kiadásait - jelentette be  Emmanuel Macron elnök, ismertetve azt a célját, hogy a francia hadsereget felkészítse a század nagy "veszélyeinek" leküzdésére.

Az Euronews beszámolója szerint,

az időszakra vonatkozó költségvetés 413 milliárd euró lesz, ami jelentős növekedés a 2019-2025-re előirányzott 295 milliárd euróhoz képest. E terv szerint 2030-ra Franciaország katonai költségvetése megduplázódna a 2017-es hatalomra kerülése óta

– mondta Macron.

Egy háborúval előrébb

A francia vezető elismerte, hogy a hidegháborút követő "békeosztalék" megszűnt, és elmondta, hogy a 2024-2030-ra tervezett költségvetés a hadsereget a nagy intenzitású konfliktusok lehetőségéhez igazítja, amelyet Oroszország folyamatos ukrajnai agressziója még sürgetőbbé tesz.

Mivel a háború változik, Franciaországnak van és lesz hadserege, amely készen áll az évszázad veszélyeire

– mondta Macron a délnyugat-franciaországi Mont-de-Marsan légibázisról. „Egy háborúval előrébb kell járnunk” – tette hozzá, kiemelve, hogy az ország tömegesen fog beruházni a drónokba és a katonai hírszerzésbe.

Az EU egyetlen atomhatalma

Bár Franciaország a világ harmadik legnagyobb fegyverexportőre és az EU egyetlen atomhatalma, bírálták, amiért nem küld több fegyvert Kijevbe. 

A francia elnök nem jelentett be újabb támogatást Ukrajnának, de azt mondta, hogy Franciaországnak készen kell állnia egy új korszakra, amelyben a fenyegetések felhalmozódnak.

Azt is elmondta, hogy Franciaország növelni fogja a kibertámadások kezelésére szolgáló kapacitását, és közel 60 százalékkal növeli a katonai hírszerzés költségvetését. Tavaly, alig egy hónappal azután, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát, lemondott a francia katonai hírszerzés vezetője, mivel a tisztviselők szerint nem sikerült előre jelezni az inváziót.

Macron azt is elmondta, hogy Franciaország figyelemmel fogja kísérni katonai jelenlétét a tengerentúli területeken, különösen az indiai-csendes-óceáni térségben, ahol új fenyegetések jelennek meg.