Az Országos Meteorológiai Szolgálat agrármeteorológiai elemzése szerint a Dunántúlon nagy területen és a Tiszántúl északi részén 20-40 milliméternyi csapadék is lehullott, miközben Baranyában és a Békéscsaba-Jászberény-Szolnok-Ózd vonalon alig esett valami.

A felső 20 centiméteres talajréteg az ország nagyobb részén nedves, azonban az Alföldön maradtak száraz foltok: a mélyebb rétegek, főként a Tiszántúl és Szolnok-Jászberény térségében kritikusak.

Hozzáteszik, a szokásosnál jóval melegebb volt az elmúlt időszakban: augusztus 27-én vasárnap nagyrészt 37-39 Celsius-fokot mértek az Alföld területén. Ez gyorsította a kukorica és a napraforgó érését, azonban a további csapadék már nem kívánatos a számukra.

Az elemzés arra is kitér, hogy elkezdődött az őszi káposztarepce vetése, melyhez nagyrészt kedvező a talaj felső rétegének nedvességtartalma, az ideálisnál azonban akadnak szárazabb területek az Alföldön.

A közlemény szerint a folytatásban csendes, mérsékelten meleg, jobbára napos, kora őszi idő vár ránk a következő napokban, számottevő csapadék nélkül.

 

Farmer Expó: megváltozott a piac, a termelőknek maguknak kell vevőt keresniük a terményeikre

Az elmúlt 5-7 évben keresleti piac volt a gabonára, most kínálati piac van, a termelőknek maguknak kell vevőt keresniük a terményeikre – mondta a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke csütörtökön a debreceni Farmer Expón, a gabonapiac helyzetéről rendezett kerekasztal-beszélgetésen.
Bővebben--->