Döntött a csoportos létszámleépítésről a Velux Magyarország Kft. a fertődi és fertőszentmiklósi gyárában. A cég már megtette az ilyenkor szükséges bejelentést a megyei kormányhivatal foglalkoztatási, munkaügyi és munkavédelmi főosztályán – írja a Népszava.

A mintegy 1200 embert foglalkoztató, dán ablakgyártó világcég magyarországi vállalatánál az elmúlt év extrém mennyiségű megrendelésének kezelése után elkezdtek visszaállni a normál üzemmódra. A dolgozók már hónapok óta kétségek és bizonytalanság közepette mentek be a munkahelyükre, de a vezetőség kommunikációja alapján azt remélték, hogy elkerülhetik a kirúgást.

Sajnos most már tudjuk, hogy mire számíthatunk – mondta a lapnak az ablakgyártó cég egyik dolgozója. – "A közvetlen munkatársaim közül, akikkel egy csarnokban és egy műszakban vagyok, harminc embert küldenek el, és úgy tudom, hogy a három helyett csak két műszak lesz. Féltünk attól, hogy ez bekövetkezik, hiszen már másfél hónapja négy napos a munkahét, és november első hetében egyáltalán nem dolgoztunk. Korábban meg szombaton és vasárnap is volt mit csinálni, sőt a hétvégi munkáért nagyon jól fizettek, mára azonban sok minden megváltozott. A bérek jelentősen csökkentek, ami nekem azt jelenti, hogy a korábbi nettó 400 ezer helyett mindössze 250 ezer forintot viszek haza" - mondta a korábbi veluxos dolgozó.

"Már alig akad üres hely a raktárakban, mert nehezen fogy a készlet. A nem régóta bérelt újabb áruraktár is majdnem tele van eladásra szánt készlettel. Bizonyára ez az oka annak, hogy a kollégák közül sokan elvesztik a munkájukat" - magyarázta egy másik munkavállaló.

A lap megkereste a Velux HR-vezetőjét, Papp Ildikót is, de csak annyit mondott, nem szeretné megerősíteni a csoportos leépítést, és kifejezetten kérték, hogy semmit ne nyilatkozzon. A Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, László Zoltán azonban megerősítette: valóban csoportos létszámleépítésről döntött a cég, amit már jelzett is az illetékes hatóságoknak.

A cég szerkesztőségünknek is küldött egy sajtóközleményt, amelyben „a munkaerő létszámának kiigazításáról”, és a „termelési kapacitások korrigálásáról” írnak. Elismerik, hogy a Magyarországon érintett munkavállalók száma meghaladja a csoportos létszámleépítés határát. Ez 300 főnél nagyobb cég esetén legalább 30 ember kirúgását jelenti. Hiába csökkentették a gyártási napok számát és vezettek be létszámstopot, fenntarthatatlanná vált a munkafolyamat.

Mint kiderült, a dániai, a lengyel, a német és a szlovák Velux-üzemekben is elbocsátás lesz, és a négy ország gyáraiban összesen akár 430 embernek fognak felmondani, de mindenhol körülbelül ugyanannyi dolgozótól válnak meg, a pontos létszám egyelőre nem ismert.