A két nyílt tender eredménytelenségét bejelentő, a közbeszerzési közlönyben megjelent tájékoztatásból derül ki, hogy a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. újabb útépítési projekteket törölt. Az indoklásból pedig egyértelmű, hogy az Orbán Viktor vezette kabinet döntött arról, hogy visszafogják a kiadásokat, ezért ezekre a beruházásokra most nem utalnak pénzt.

Az első útépítési projekt a Budakalász elkerülő út kivitelezése. Ez 2,8 kilométer hosszú 2x1 forgalmi sávos út lett volna, amely kapcsolatot teremt a 11-es számú főút és az 1111. jelű országos közút között.

A kormány döntött úgy, hogy az állami beruházások esetében további forrásbiztosításra nem kerülhet sor, így a NIF számára a közbeszerzés megvalósításához szükséges anyagi fedezet forrása nem biztosított. A közlemény kitér arra is, hogy a forrás elvonásáról szóló döntés az ajánlattételi határidő lejártát követően következett be és az ajánlatkérő ellenőrzési körén kívül eső és előre nem látható körülménynek minősül. Így  az ajánlatkérő a szerződés teljesítésére nem lenne képes, tehát a közbeszerzési eljárását eredménytelennek kell nyilvánítania.

Ajánlatot tettek: közös ajánlattevőként a Dömper Kft., a Pannon-Doprastav Kft., és a Subterra - Raab Kft., egyénileg pedig a HE-DO Építő Zrt., az STR Mély- és Magasépítő Kft., továbbá a Duna Aszfalt Vállalkozási Zrt.

Kalocsa is útfejlesztés nélkül marad

A második útépítési közbeszerzés az 51-es számú főút Kalocsa és az M9-es gyorsforgalmi út közötti, valamint a Kalocsa belterületi szakasz építése. Ez 24,5 kilométer hosszú, 2x1 sávos út építését jelentette volna. 

Az eredménytelenség indoka megegyezik az előző közbeszerzésnél írtakkal. Itt a következő cégek tettek ajánlatot: közös ajánlattevőként a Dömper Kft., a Pannon-Doprastav Kft., és a Subterra - Raab Kft., egyénileg pedig a Strabag Építőipari Zrt., a Duna Aszfalt Projekt Zrt., a "Soltút" Útépítő, Fenntartó és Kereskedelmi Kft., továbbá az EuroAszfalt Építő és Szolgáltató Kft.