A ZTE tíz éve érkezett Magyarországra, ez idő alatt folyamatosan haladtunk előre, így napjainkra minden fontos távközlési szolgáltatóval szoros partneri együttműködést sikerült kialakítani, de ezen kívül is nagy mennyiségű végfelhasználói eszközöket forgalmazunk az országban, mint például okostelefonokat - mondta Chang Xiaowei, a ZTE Corporation európai régiójának alelnöke. A szakember kiemelte, hogy a magyar telekommunikációs színvonal azonos a nyugat-európaival, ahol szintén jelen van a cég, így hogy az ügyfeleik az egész kontinensen elégedettebbek legyenek, úgy döntöttek, hogy egy szervizközpontot hoznak létre.

Ez a mostani beruházás csak a kezdet, a jövőben még több tevékenységet tervez a ZTE itt létrehozni, hiszen "kiváló környezetet és nyitott társadalmat" találtak itt, így például a mai megállapodásban szerepel az is, hogy a jelenlegi 1 millió eurós beruházás, 3-5 éven belül 10 millió euróra nő majd - tette hozzá Xiaowei. Az alelnök szándékai szerint a ZTE egyfajta híd szerepet töltene be, hiszen a keleti nyitás politikájához kapcsolódóan a mostani megállapodás segíthet abban, hogy a kínai cégek számára könnyebb legyen az út Magyarországra.

50 új munkahely idén

A világban gyors változások zajlanak, így a nagy átrendeződések azt a kötelezettséget róják a kormányokra és cégekre, hogy megfelelő válaszokat adjanak ezekre a folyamatokra - mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkár sajtótájékoztatón. "Magyarország évekkel ezelőtt úgy döntött, hogy nem túléli, hanem a maga javára fordítja a válságot." Ennek megfelelően azt a célt tűzték ki, hogy hazánk legyen Európa termelési központja - mondta a politikus, aki szerint ehhez az öreg kontinens legbefektetésbarátabb környezetet kell létrehozni, illetve még a keleti nyitás politikáját említette, mint lépést ebbe az irányba.

Ez utóbbi folyamat része, hogy a világ 4. legnagyobb mobiltelefongyártója, a ZTE Magyarországra hozza az európai mobilkészülék-javító tevékenységét - mondta Szijjártó. A cég eddigi magyarországi tevékenysége során 4,3 milliárd forintnyi befektetésről döntött. Ez a megállapodás is hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország egyre jobban teljesít, hiszen év végéig csak ebből a beruházásból 50 új munkahely jön létre - emelte ki Szijjártó.

A mostani megállapodás a regionális versenyképességet is növeli az államtitkár szerint, hiszen a régiós országok kiszolgálása is innen történik majd, de a beruházás során erősödhet a hazai kis cégek helyzete is, hiszen az ígéretek szerint a kínai társaság tovább növeli beszállítók között a magyar kkv-k arányát.