A Magyar Posta Zrt. beszerzési igazgatósága új motorkerékpárok szállítására írt ki nyílt közbeszerzési eljárást. Ennek keretében legfeljebb 237 (L1e járműkategóriába sorolt) segédmotor-kerékpárt és 35 (L3e kategóriájú) motorkerékpárt kívánnak beszerezni; ezeket a nyertesnek vagy nyerteseknek 120 nap alatt kell leszállítani. A közbeszerzés értékéről és a járművekkel szembeni műszaki elvárásokról az MP a folyamatban lévő lejárásra hivatkozva nem kívánt lapunknak nyilatkozni, a társaság szerint az adatok idő előtti nyilvánosságra hozatala sértené a verseny tisztaságát és az üzleti érdekeiket.

A posta jelenlegi járműállományát hozzávetőleg 3700 jármű alkotja, amelyekből több mint 860 motorkerékpár - tudtuk meg Szerdahelyi Kinga szóvivőtől. Az MP idén a motorok mellett 174 tehergépkocsi (5 tonna össztömegű Volkswagen Crafter 18 tonna össztömegű Iveco járművek üzembe állítását tervezi. Ezek bérleti konstrukcióban kerülnek az állományába, használójuk az MP lesz, tulajdonosa pedig a Postaflotta Kft. (Az Opten cégtárának adatai szerint az autókölcsönzéssel foglalkozó Postaflotta az MP tulajdonában lévő Postaautó Duna Zrt. érdekeltségében áll.)

A járműpark átlagéletkora 7,5 év, de többségében a nyolc évnél idősebb járműveket kezdik el cserélni. A cserét több szempont is befolyásolja: elsősorban az életkort, a javítási költséget és az üzembiztonságot veszik figyelembe. "Ugyanakkor nem lehet megfeledkezni az adott jármű logisztikai folyamatban betöltött kiemelt szerepéről sem. Ezért is került előtérbe ebben az évben - a szűkös források ellenére - a gerinchálózati és a postaellátó járatok cseréje" - tette hozzá a szóvivő. A motorkerékpároknál a fokozott igénybevétel miatti elhasználódás mértéke teszi különösen szükségessé a frissítést.

A motorok szállítására járműkategóriánkét, egy vagy két részre pályázhatnak a gyártók, forgalmazók, az ajánlattételi határidő május 14-én jár le. A pályázóknak a segédmotorok esetében igazolniuk kell az előző három évből legalább 100 motor vagy segédmotor szállítására vonatkozó, szerződésszerűen teljesített referenciát, míg a motorokra vonatkozóan minimum 35 járművet kell tudni felmutatni.

Az ajánlatok közül az összességében legkedvezőbbet választják ki, a legnagyobb súlyszámmal az árra tett ajánlatot értékelik, de a bírálatnál szempont még a minimális, 2 éves jótállási időre vonatkozó üzemeltetési költség, a többlet jótállási idő és a négyütemű motor - derül ki a közbeszerzési kiírásból.