„Nagyon-nagyon nehéz helyzetben vagyunk, rendkívüli módon el vagyunk keseredve a szabályozórendszer átláthatatlansága miatt, a veszteségek miatt, amik nap mint nap érnek minket az értékesítés révén, hiszen ugyanazon az áron kell eladnunk, mint amin beszerzünk, mínusz fuvarköltség, és a támogatás nem fedezi a kiadásainkat” - mondta Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetsége az ATV Híradójában.

Az árstop miatt több tucat kút kényszerült bezárni. A kettős árazás is problémát okoz, nehéz ugyanis ellenőrizni a jogosultságot, és a feszültséget elkerülendő, szinte mindenkinek hatósági árat ütnek be a pénztárgépekbe - tette hozzá Egri.

Július elsején lejár az árstop. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor az állami rádióban azt mondta: körültekintően kell eljárni, a következményeket alaposan fel kell mérni, ebben lesz szerepük a gazdasági kérdésekkel foglalkozó minisztereknek. „Az ő feladatuk, hogy javaslatot tegyenek a kormány számára, hogy mi legyen a korábbi intézkedésekkel, meg tudjuk-e őket hosszabbítani vagy sem, én szeretném meghosszabbítani, de még itt konzultációkra lesz szükség” - mondta a miniszterelnök.

A magyarországi benzinárakról volt szó az Európai Bizottság pénteki sajtótájékoztatóján - emlékeztet az ATV. A bizottság szakszóvivője a kettős árazással kapcsolatban az RTL Klub kérdésére azt mondta: az ukrajnai háború nem lehet indoka az uniós állampolgárok diszkriminációjának (ugyanis a külföldi rendszámú autósok, köztük az uniós országból érkezők is, piaci áron tankolhatnak Magyarországon). (A hazai fuvarozócégek is már jó ideje magasabb áron tankolnak.)