Papírmentessé válik a hivatalos iratok postai adminisztrációja a feladók számára, a tértivevény nyomtatványt 2020. június 30-ig lehet csak a feladáskor felhasználni, július 1-jétől csak elektronikus címadattal adhatók fel a hivatalos iratok - írja a vállalat.

A kormányrendelet (335/2012 (XII. 4.)) értelmében a küldemény kézbesítési kísérletével kapcsolatos tények vagy átvételének igazolására sem lehet a papíralapú tértivevény nyomtatványt elfogadni, a feladók csak elektronikus kézbesítési igazolást kaphatnak július 1-től. Amennyiben valamiért a feladó számára mégis feltétlenül szükséges hiteles papíralapú másolat az elektronikus kézbesítési igazolásról, az csak darabonként 45 forintos díj ellenében lehetséges.

A címadatok elektronikus rögzítéséhez a Magyar Posta ingyenesen használható elektronikus feladójegyzék-készítő alkalmazást fejlesztett. Az ePostakönyv a posta.hu-n mindenki számára elérhető.  Az alkalmazás lehetőséget ad a feladóknak arra is, hogy az elektronikus kézbesítési igazolás az ePostakönyv fiókjukba érkezzen vissza.

A Magyar Posta adatai szerint évente mintegy 2000 ügyfél nagyjából 40 millió darab hivatalos iratot ad fel, amely az összes levélmennyiség mintegy 7 százalékát teszi ki.

A hivatalos iratot döntően állami és önkormányzati szervek, valamint jogszabályban meghatározott egyéb szervezetek adják fel. Több mint kétharmaduk már jelenleg is elektronikusan küldi a címadatokat, a többiek számára az átállást könnyítheti az ingyenesen használható postai alkalmazás.

Lakossági ügyfeleinket a fenti változások nem érintik. Ők az olyan szolgáltatásokat, mint például a nyomkövetés a hivatalos irat esetében is címzetti oldalról vehetik igénybe.