A hatályos törvény szerint pénznyerő automatákat ezentúl kizárólag játékkaszinókban lehet üzemeltetni, szerdától pedig a korábban kiállított játékterem-engedélyek, valamint a pénznyerő automata üzemeltetésére jogosító engedélyek is hatályukat vesztik. Közben az Európai Játék- és Szórakoztató Szövetség (Euromat) azt közölte, hogy a szerencsejáték-törvény módosításával a magyar kormány nemcsak alkotmányos és európai uniós törvényeket hagyott figyelmen kívül, hanem az Európai Emberi Jogok Konvenciójának ide vonatkozó előírásait is.

Az Euromat mellett az osztrák, a német, a holland és a szlovén tagszövetség külön is panasszal él az Európai Bizottságnál a módosítás miatt − írta az MTI-Eco.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter múlt hétfőn nyújtotta be a játékgépek betiltásáról szóló előterjesztést, a törvényjavaslatot pedig egy nappal később kivételes sürgős eljárásban meg is szavazta a parlament. A szerencsejáték-szövetség bejelentette, hogy pertársaságot alapít a vállalkozások jogos kárigényeinek megtérítése érdekében - emlékeztetett az Origo. A szövetség szerint a tiltás következményekén több tízezer embert bocsátanak majd el, a játékosok pedig ezután feketén fognak játszani.