A tavaly alapított cégét, az alacsony kalóriatartalmú élelmiszereket forgalmazó üzleteket franchise rendszerben működtető Norbi Update Lowcarb Nyrt.-t tőzsdére viszi Schobert Norbert és felesége, Rubint Réka. A társaság idén márciusban alakult át zártból nyilvánosan működő részvénytársasággá, azt követően, hogy a két 50-50 százalékos tulajdonos döntött az alaptőke 5-ről 52 millió forintra emeléséről, valamint a részvények számának és névértékének módosításáról. A cégiratokban Schóbert Ferenc Norbertként szereplő fitneszguru és felesége, Schóbert Réka a módosítás után 2,6-2,6 millió darab, egyenként tíz forint névértékű törzsrészvénnyel rendelkezik. Döntöttek a társaság részvényeinek nyilvános forgalomba hozataláról és tőzsdei bevezetéséről is. A részvényeket a Budapesti Értéktőzsde standard (korábban B) kategóriába vezetik be; a nyilvános értékesítés és a tőzsdei bevezetés lebonyolítására a Buda-Cash Zrt.-vel kötöttek szerződést - derül ki a márciusi közgyűlés dokumentumaiból.

A tőzsdei tervekről már két évvel ezelőtt is beszélt az egészséges táplálkozást az úgynevezett Update módszerével hirdető Schobert Norbert, akkor még a Norbi Update International Kft.-vel (NUI) kapcsolatban. Ám azóta e cégből kiszállt az üzeltember a feleségével együtt, s 2013 áprilisában megalapították jelenlegi vállalkozásukat, az azóta névváltáson és átalakításon átesett Norbi Update Lowcarb Zrt.-t. (A társaságot Norbi Update Europe néven hozták létre, amit előbb Update1 Europe, majd Norbi Update Lowcarb névre kereszteltek). A vállalkozásnak tavaly egy volt, jelenleg 16 munkavállalója van. Március óta öttagú igazgatóság irányítja, közülük a Schobert házaspár látja el munkavállalóként a feladatait, a többiek ezért nem kapnak díjazást.

Norbi Update Lowcarb Zrt.-adatok (millió Ft)
2013. ápr. - dec.
Nettó árbevétel425,6
Üzemi eredmény103,1
Adózott eredmény94,3
Osztalék47
Mérleg sz. eredmény47,3
Forrás: E-beszamoló portál

Az rt. alapításának első évében, 2013 áprilisa és decembere között 425 millió forint nettó árbevétel mellett 94 milliós nyereséget ért el, amiből 47 milliós osztalékot fizettek ki a tulajdonosoknak. A Norbi Update termékeket forgalmazó franchise üzletekből jelenleg 85 üzemel belföldön, s fokozatosan terjeszkednek külföldön is. Schobert Norbert nyilatkozata szerint Szlovákiában 30 egységük van, s idén tervezik boltok nyitását Romániában, Ausztriában, Csehországban és Németországban is.

Kiszálltak, de...

A 2010-ben alapított NUI-ból, mai nevén Foodorgany Kereskedelmi Kft.-ből papíron ugyan kiszálltak Scoberték, ám a cég székhelye továbbra is a Norbi Update Lowcarb székhelyeként is szolgáló óbudai Graphisoft Park egyik irodaházába van bejegyezve, és elérhetőségének is egy norbi.hu-s email cím van megadva. Továbbá a Foodorgany üzemelteti a Norbi Update weboldal és Schobert Réka Alakreform internetes oldalának wepshopjait is. A cégadatok szerint fő tevékenysége továbbra is az immateriális javak kölcsönzése, továbbá kiskereskedelmi, csomagküldő, nyomtatási, testedzési és előadóművészeti tevékenységet folytat. Tavaly 814 millió forintos nettó árbevételt ért el, ami harmincmillióval kevesebb volt az előző évinél; a legtöbbet a forgalmi jutalék bevétele (290 millió) és a reklámbevétel (271 millió) hozta a társaságnak. Tavaly azonban - a beszámolója szerint - 15 milliós veszteséggel zárta az évet, míg egy évvel korábban 30 millió nyereséggel, amiből 20 milliós osztalékot fizettek.

Schoberték után - 2013 áprilisában - két céget jegyeztek be a Foodorgany új tulajdonosának: az autókereskedő Dárius Kft.-t és az ingatlanhasznosítással foglalkozó Realproimgate Kft.-t. (Érdekesség, hogy az utóbbi két társaság - az egyik egy németországi lakóhelyű személy, a másik pedig két magyar magánszemély tulajdonában van - székhelyszolgáltatós címekre van bejegyezve, a Dárius a XV. kerület, Szerencs utcában, a Realproimgate pedig a XIII. kerület, Béke tér 7. alatti társasház földszintjén, ami egyébként már több mint 500 vállalkozásnak adott vagy ad papíron helyet, közülük több "cégtemetős" cégnek is.)

(Jelmagyarázat: vastag nyíl - tulajdonos, vékony nyíl - cégjegyzésre jogosult)

Felpörgött a márkaépítés

Az új vállalkozás alapítását és a korábbiból való kilépést egy évvel ezelőtt azzal indokolta lapunknak Schobert Norbert, hogy elkezdték a korábban kitűzött tervek (mint a nemzetközi terjeszkedés és a tőzsdére lépés - a szerk.) megvalósítását. Az átalakítással a márkát, a jogot, illetve a napi üzemeltetést és marketinget szétválasztották. A Foodorgany (korábban NUI) új tulajdonosa pedig munkatársuk, "együtt, egy feladatért dolgozunk".

Szemmel láthatóan felpörgött a Norbi Update terjeszkedése: sorra nyílnak az üzletek, bővül a termékkínálat, egyes egységekben bisztrókat is nyitnak, ahol kész ételek vásárolhatók, s idén új magazinnal és televíziós műsorral is jelentkezett a Schobert házaspár. Schobert Norbert nyilatkozata szerint vagyona 10 milliárd forintra becsülhető, az elmúlt években évente megduplázta cége forgalmát. - A nyilvános cégadatokban azonban - ha csak Schobert vállalkozásait nézzük - a forgalom és eszközértékek alapján nem látható ekkora vagyon.

Foodorgany Kft. (korábban NUI) adatai (millió Ft)
201120122013
Nettó árbevétel478,8845,7814,7
Üzemi eredmény5,631,2-15,2
Adózott eredmény4,729,7-15,1
Osztalék6,7200,5
Mérleg sz. eredmény-1,99,7-15,6
Forrás: Ceginfo.hu, E-beszámoló

Futottak még

Nem volt bevétele tavaly a fitneszguru Black-Org Zrt. nevű vállalkozásának (amit 2006-ban New Update Worldwide Zrt. néven alapított, s 2009-ben még nettó 318 milliós forgalmat bonyolított). Ez a társaság jelenleg szintén székhelyszolgáltatós címre van bejegyzeve, a IV. kerület, Virág utca 39. földszintjére. Fő tevékenysége film-, video- és televízióműsor-gyártás, kötelezettségállománya közel 13 millió forint volt tavaly év végén.

Az üzleti életet fitnesz kazettáinak kiadásával kezdő Schobert Norbert 14 cégben tűnt már föl közvetlenül vagy közvetve, közülük több felszámolással vagy végelszámolással megszűnt. Nem voltak sikeresek ételrendelős cégei: felszámolás alatt áll a Norbi Update Ételfutár Kft. (amiben már nem volt tulajdonos, amikor elindult a felszámolása) és felszámolással megszűnt a Norbi Egészségkonyha Kft. A jelenleg rendelhető Norbi Update menüket már nem saját társasággal gyártatja az üzletember. A fitneszguru korábbi cégeiről itt olvashat bővebben.