A nyílt tender eredményét az ajánlatkérő Országos Mentőszolgálat (OMSZ) közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

A feltételes mentőautó beszerzés 24 hónapra szól, de sem a darabszámot, sem azon belül a B és/vagy C típusú gépjárművek megrendelésének számát, és a megrendelés ütemét nem tudta meghatározni az OMSZ. A közleményben mindössze az szerepel, hogy az ajánlatkérő a költségvetési fedezetre támogatási kérelmet nyújt be. A támogatási kérelem részbeni vagy teljes elutasítása esetén az ajánlatkérő egyedi megrendelést nem küld.

A nyertessel június 9-én kötött szerződést az OMSZ.

A mostani nyertes nem először került képbe a mentőautó tenderek kapcsán. A BM Heros Lek Logisztikai Ellátó Központ Kft. nyerte a mentőautók javítására kiírt 4 milliárd forintos keretösszegű nyílt közbeszerzést, 217 áprilisában.

Tavaly októberben pedig egy visszavonás és egy eredménytelen tender után a BM Heros Logisztikai Ellátó Központ Kft. nyerte el a közel 3,2 milliárdos mentőautó-tendert. A nyílt tender eredményéről a két ajánlatkérő - az Országos Mentőszolgálat és az Országos Rendőr-főkapitányság - számolt be akkor az uniós közbeszerzési közlönyben. A 2019. július közepén - a tavaszi visszavonás után - újra kiírt mentőautó szállítási közbeszerzés azért lett eredménytelen, mert a felhívásra csak érvénytelen ajánlat érkezett. Az egyetlen ajánlattevő az BM Heros Logisztikai Ellátó Központ Kft. volt. (A cég az állami tulajdonú, Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság alá tartozó, járműgyártó, -karbantartó vállalkozás. Mára ezen a területen sincs verseny.)

2020. márciusban a két ajánlatkérő indoklás nélkül visszavonta ugyan ezt a tendert, majd változatlan feltételekkel újra megjelentette azt. Az utóbbi lett eredménytelen júliusban. Egy 2019. júniusi kormányhatározat 2019-re és 2020-ra 254 mentőautóra biztosított 9,82 milliárd forintot.

Az index írt arról, hogy 2019 szeptemberében a váci Duna-parton, egy parkolóban nyilvános bemutatón felborult egy Heros Aquadux 4000 típusú gépjármű-fecskendő, melyet a BM Heros a Rába közreműködésével gyártott, részben Renault alapokra.