Már tavasszal terjedt pletyka a Balaton-felvidéki borászok között, hogy Mészáros Lőrinc a tó környékén vásárolna szőlőket, esetleg egy borászatot. Annak is híre ment, hogy Demján Sándor magyar milliárdos valamely szőlészeti érdekeltségére vetett szemet, akkor a Badacsonyi Pincegazdaság Zrt.-t tartották valószínűbb beszerzésnek, végül az üzlet annyiban megvalósult, hogy a társaság két ingatlanját vásárolták meg.

A Zoom.hu viszont megtudta, nem ezt a céget, hanem a Canter Borház Kft-t szerezte meg a felcsúti polgármester, gázszerelőből lett milliárdos a Búzakalász 66 Felcsút Kft. nevű mezőgazdasági érdekeltségén keresztül. A lap szerint jó vételt csinált az üzletember (aki a Napi.hu kiadásába megjelenő A 100 leggazdagabb 2017 friss listája szerint 120 milliárd forintos becsült vagyonnal az ötödik legmódosabb magyarnak számít - ráadásul az ő vagyona nőtt abszolút és relatív mértékben is a legtöbbet az utóbbi egy esztendőben az élmezőnyben): néhány éve több mint 400 millió forintot költöttek a borászat fejlesztésére, nagyrészt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal pályázatán elnyert támogatásból.

Ahogy arról két éve már a Napi.hu beszámolt, a Canter Borház saját kezelésű területei Tihanyban a Farkasverem dűlőben (az itt termő szőlőkből rozék készülnek), Dörgicsén (a kék szőlőkből merlot és cabernet sauvignon készül) és a Somlón találhatók (itt juhfark, olaszrizling, furmint, hárslevelű és tramini készül). A cég saját borcsaládjai a Dandelion és a Magnus sorozatok. A zánkai borház 2012-ben indult, csúcsborait 2014-ben mutatta be.

Demján pedig vigasztalódhat a Badacsonyi Pincegazdasággal. Ehhez két borcsalád is tartozik: a Balatoni Csipkés és a nagy-somlói borok. (Demján Sándor becsült vagyona A 100 leggazdagabb 2017 friss listája szerint 160 milliárd forintra tehető, ezzel a negyedik legtehetősebb magyar, aki azon kevesek egyike az országban, akinek még több pénze van, mint Mészáros Lőrincnek.)

A mostani beszerzés Mészárosnak már az ötödik boros befektetése. Többek közt van szőlője Tokajhegyalján, hozzá köthető például a bodrogkeresztúri Dereszla pincészet is, ezt Dunai Györgytől, a Betonútépítő Zrt. és az EuroAszfalt Kft. tulajdonosától szerezte meg.