Március közepén hárommillió maszk, 86 lélegeztetőgép, százezer védőruha, százezer védőkesztyű és százezer vírusteszt érkezett egy hatalmas kínai chartergéppel Magyarországra. Nem ez volt az egyetlen szállítmány, amit a járvány elleni védekezés miatt vásárolt a kormány.

Csak a Külgazdasági és Külügyminisztérium 310 milliárd forint értékben vásárolt be, a hvg.hu cikke szerint ebből a pénzből egy olyan cégnek is fizettek, amelytől nem vettek át a megrendelt koronavírus-teszteket. A Pro Concept Kft.-nek azonban lemondásból és tárolásból eredő költségként megtérítettek 780 ezer eurót, azaz 280 millió forintot. (Ez a cég érintett volt a lélegeztetőgép-beszerzésekben is.)

A Külügyminisztérium az RTL Híradóval azt közölte, hogy csak olyan eszközökért fizettek, amelyek megérkeztek. Hozzátették azt is, hogy a járvány miatti rendkívüli helyzetben előfordulhat a raktározási idő meghosszabbodása, és az is, hogy egyes termékekről lemondanak, mert a beszerzése bizonytalan, és olyat választanak, amelynek a beszerzése biztosabb.

A Párbeszéd párt szerint hűtlen kezelés történt, ezért feljelentést tettek. A Párbeszéd feltételezése, hogy eleve hibás vagy átgondolatlan megrendelés született - ellenkező esetben vélhetőleg nem fizették volna ki a százmilliós nagyságrendű összeget egyfajta kártérítésként az eladó cégnek, mert nem vették át a szállítmányt - írta közleményében az ellenzéki párt.

Lélegeztetőgépből is sok érkezett Magyarországra, összesen 16 ezer darabot vett a kormány, 300 milliárd forintért. Ehhez képest a napokban újabb közbeszerzést írt ki az operatív törzs, 465 darab vásárlására - írta meg elsőként a 444.hu. A Belügyminisztérium azt közölte a híradóval, hogy ez a közbeszerzés az európai uniós RescEU pályázat keretében kialakítandó magyarországi védőeszköz-raktárbázis kialakításához kapcsolódik, ami nem tölthető fel a tagországok meglévő készletéből. Ezeket a beszerzéseket az EU 100 százalékban finanszírozza.