A MÁV-Start a Siemens Mobility Kft. és Siemens Mobility Austria GmbH közös ajánlattevő nyertesekkel keretmegállapodást köt 115 darab új villanymozdony beszerzéséről. Így 90 darab két és 25 darab három áramrendszerű villamos mozdony beszerzésével újulhat meg a 40 éves átlagéletkorú vontató járműállománya - közölte a vasúttársaság az MTI-vel szombaton.

A tájékoztatás szerint a fejlesztéssel lehetővé válik, hogy a vasúttársaság korszerű, és a környezetvédelmi követelményeknek is jobban megfelelő járműveket szerezzen be.

Az új, nagy teljesítményű mozdonyokkal elsősorban az elöregedett V43 sorozatú, 120 kilométer/óra maximális sebességű villamos mozdonyokat váltják ki. Az új járműveknek 200 kilométer/óra sebességre is alkalmasnak kell lenniük, és energiafelhasználás szempontjából is jobb hatásfokúak lesznek.

Az új villamos mozdonyokat döntően az IC szolgáltatás megújítására és az IC+ szolgáltatás bővítésére használják fel.

A nyertes Siemens Mobility Kft. és Siemens Mobility Austria GmbH a verseny eredményeként a becsült értékhez képest kedvezőbb végleges ajánlatot adott - közölte a vasúttársaság.

A MÁV a Volánbusszal összevonás részeként a buszállományt is folyamatosan bővíti. Ott is hamarosan új járművek állhatnak forgalomba.