Az Ikarus székesfehérvári gyárában készült, zéró emissziós, tisztán elektromos autóbuszok különlegessége, hogy gyártásuk során a magyar hozzáadott érték meghaladja az 50 százalékot – közölte a cég.

Az elmúlt 4-5 év technológiai fejlesztésének eredményeképpen, a hazai buszgyártó vállalat európai szinten versenyképes, a legmodernebb elektronikai megoldásokkal felszerelt és a megrendelők esztétikai elvárásainak minden szempontból megfelelő zéró emissziós elektromos buszokat gyárt sorozatban a székesfehérvári üzemében.

Széles Gábor, az Ikarus elnöke szerint akkora a különbség a dízel és az elektromos buszok között, mint a vonalas és az okostelefonok esetében. Ez azonban elmondása szerint azt is jelenti, hogy többet kell foglalkozni az elektromos buszok üzemeltetésével is, utalt itt például a közel egyhetes sofőrképzésre.

Azonban a zéró károsanyag kibocsátás mellett a hagyományos buszokhoz képest jelentősen fejlettebb fedélzeti, illetve irányítási technológiák is jelentős előnyt biztosítanak a felhasználók számára.