Az Európai Bizottság társasági jogra vonatkozó irányelve kötelezi ugyanis a tagállamokat, hogy 2022. augusztus 1-jétől teljesen online eljárásokat biztosítsanak a kft.-k létrehozására. 

Azaz, nem kell a bejegyzés helyszíne szerinti országban személyesen megjelenni jogász előtt, mert kötelezik a tagállamokat arra, hogy bevezessék az elektronikus távoli azonosítás eszközeit.

„Ezt a rendszert már alkalmazzák Németországban, Olaszországban, Csehországban és Belgiumban is. Más okiratoknál, például ingatlanügyleteknél azonban szigorúan tiltják a videókonferencia alkalmazását” – mondta Tóth Ádám.

Jó kérdés azonban, hogy milyen hatással van a digitalizáció az alapjogok érvényesülésére, kinek a tulajdona a digitálisan keletkezett adat, és etikus-e a döntéseik alapján bírói profilokat készíteni, illetve, hogy általában mi a jog, és a jogalkotó szerepe az élet egyre több területét átható és meghatározó digitalizációs folyamatban - írja az MOOK.

Nincsenek olyan megbízhatóan működő algoritmusok, amelyek a kényszerítést ki tudják mutatni. Nem tudjuk, hogy a kamera előtt ülőre nem tartanak-e pisztolyt, ahogy azt sem, hogy valóban kettesben vagyunk-e az érintettel

– mondta Tóth Ádám.

A MOKK elnöke elmondta, hogy Európa-szerte megnőtt az igény a közokiratok videókonferencia keretében történő elkészítésére és előkészítésére, aminek azonban ma még számtalan akadálya van. Azt mindenki elutasítja, hogy a kamera felé tartott személyes okmány elégséges legyen az azonosításhoz. A technikai keretek országszerte kevés helyen biztosítják az elektronikus azonosításra alkalmas személyi igazolvány használatát.

Szerinte a felsorolt akadályok idővel biztosan el fognak tűnni, és az okiratok egy része virtuálisan készül majd, de a személyes eljárás fenn fog maradni, a hatályos szabályozás szerint a végintézkedéseknél és a személyi állapotot érintő iratoknál kizárólagos marad.

Az Európai Bizottság javaslata szerint a tagállamok olyan digitális irattárcákat kínálnak majd, amelyek össze tudják kapcsolni a nemzeti digitális személyazonosságukat más személyi tulajdonságokkal, például bankszámla, diploma, jogosítvány igazolásával, illetve tanúsítják az eljáró személy hivatali minőségét is – mondta Tóth.