"Az Auchan csoport és a Louis Delhaize csoport a mai napon, 2011. december 28-án bejelenti, hogy a két csoport között megállapodás született, amelynek értelmében az Auchan Magyarország felvásárolja a Magyar Hipermarket hét magyarországi Cora hipermarketét, a hozzájuk tartozó földterületeket és butiksorokat" - áll az Auchan friss közleményében. A szerdán kiadott hivatalos dokumentum szerint a megállapodás életbelépéséhez a magyar versenyhatóság jóváhagyása szükséges. Amennyiben a hatóság jóváhagyja, a megállapodás várhatóan 2012. első negyedévében válik hatályossá.

A Magyar Hipermarket Kft. munkatársai továbbra is e vállalatnál folytatják munkájukat, a későbbiekben pedig csatlakoznak az Auchan Magyarország csapatához - áll a hivatalos közleményben.

És a CBA?

A Napi Gazdaság november 4-én számolt be arról, hogy eladósorba került a francia−belga hátterű Louis Delhaize-csoport itteni érdekeltsége − vagyis a Match, a Cora és a Profi hálózat −, illetve az egységeket ellátó Provera beszerzési társaság.

Ezt és a szerdai bejelentést összevetve kitűnik, hogy a Match és a Profi sorsáról egyelőre nincs - hivatalosan is kommunikált - döntés.

A CBA Kereskedelmi Kft. korábban a Magyar Nemzet hasábjain megerősítette, hogy vevő lenne a Delhaize-csoport magyarországi kereskedelmi hálózatára, a piaci pletyka szerint azonban nem egyedül ilyen erős a társaság, hanem a Cooppal karöltve vásárolnának be.

E két magyar szereplő már "egyesítette" is erejét az október 10-én bejegyzett C és C Partner Vagyonkezelő Kft.-ben. A hárommilliós törzstőkéjű, egészen frissen alapított cég tulajdonosai a CBA Kereskedelmi Kft. és a Co-op Hungary Nagykereskedelmi és Szolgáltató Zrt. A két vezető tisztségviselő Gyelán Zsolt, a CBA alelnöke és Murányi László, a Co-op vezérigazgatója. Vagyis legfelső szinten képviseltetik magukat a magyar láncok a vegyesvállalatban. A cégnek egyetlen tevékenységi köre van: vagyonkezelés.

Amint arról a gazdasag.hu beszámolt, ha a CBA és a Coop közösen megvásárolják a Match és a Profi üzleteket működtető cégeket, a CBA a Tescót megelőzve piacvezetővé válhat.