A Pöttyös Túró Rudi és Milli Krémtúró márka a fogyasztói igények folyamatos nyomon követésének eredményeként döntött úgy, hogy megjelenik a piacon a legnépszerűbb ízek új variánsával, amely a hagyományos termékekhez képest ízbeli kompromisszumot nem követel, de a csökkentett cukortartalom- és energiabevitel igényét maximálisan szem előtt tartja.

A közkedvelt Pöttyös Túró Rudi 0 százalékos hozzáadott cukrot tartalmazó verziója olyan édesítőszerek, mint a stevia, az eritrit és a maltitol használatával, míg a Milli Krémtúró hozzáadott cukor nélküli változata steviával és eritrittel készül. Mindkét újdonság magas fehérje- és élelmi rost tartalmú élelmiszer.

“Ezek a termékek azok számára is fontosak, akik valamilyen oknál fogva kiemelt figyelmet fordítanak étkezéseik során a cukorbevitelre. Mindegy, hogy diéta, egészségtudatos hozzáállás vagy pusztán elhatározás áll a háttérben, egyre több fogyasztónk figyel erre, és szerettünk volna számukra alternatívát kínálni a hagyományos Pöttyös Túró Rudi és Milli Krémtúró mellett. Döntésünket és a termékfejlesztés végeredményét várakozásainkon felüli siker koronázta” – mondta Nyeste-Kállay Dániel, a FrieslandCampina Hungária Zrt. marketingigazgatója.

A termékek iránt a kezdetektől óriási érdeklődés mutatkozott. Már a bevezető kampány indulása előtt szájról szájra járt a hír a hozzáadott cukor nélkül készült újdonságokról. Az új Pöttyös Túró Rudi és Milli Krémtúró értékesítése pedig messze felülmúlja a várakozásokat. A rendkívüli keresletnek köszönhetően mindkettőből a tervezett mennyiség többszöröse került a fogyasztók kosaraiba. A visszajelzések pedig az édességek ízével, minőségével kapcsolatban is rendkívül pozitívak.

Ezek a tapasztalatok is rámutatnak arra, hogy a magyar fogyasztók egyre szélesebb rétegei keresik a csökkentett energiatartalmú és hozzáadott cukrot nem tartalmazó termékeket. Különösen a desszertek, édességek kategóriájában szűkebb a választék azon fogyasztók számára, akik fokozottan odafigyelnek az elfogyasztott termékek minden összetevőjére.

Kétmillió cukorbeteg lehet az országban

A hozzáadott cukor nélkül készült élelmiszerek nemcsak azoknak jelentenek hagyományos alternatívát, akik tudatosan étkeznek, de azok számára is, akik valamilyen szénhidrát-anyagcsere zavarban, például inzulinrezisztenciában szenvednek.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) adatai szerint Magyarországon jelenleg mintegy 1,5-2 millió ember szenved már diagnosztizált, vagy még fel nem ismert diabéteszben, illetve annak megelőző állapotaiban.

A testtömeg csökkentése azonban nemcsak a diabétesszel küzdők esetében fontos prioritás, emberek milliói e nélkül is szeretnének életmódot változtatni a jobb közérzetük érdekében. A legtöbbük számára a mozgás mellett a hozzáadott cukor mellőzése az életmódváltás leggyakoribb eleme.

Az édesítőszerek, csökkentett energiatartalmú termékek fogyasztásakor is érdemes azonban odafigyelni néhány alapelvre. Az MDOSZ az alábbi szempontokat ajánlja a diétázók figyelmébe: túlsúly, elhízás esetén negatív energiamérlegre kell törekednünk: ha a felhasznált energiához képest kevesebbet viszünk be, az fogyással fog járni. Mindenképpen fedezzük azonban az alapanyagcserénkhez szükséges mennyiséget!

A mindenkori étrend kialakításakor figyelembe kell venni az egyéni sajátosságokat. Érdemes ehhez szakember - például dietetikus - segítségét igénybe venni. A csökkentett energiatartalmú termékek és az édesítőszerek használata akkor segít a legtöbbet, ha fogyasztásukra aktív, egészséges életmód, rendszeres fizikai aktivitás mellett kerül sor.

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) ajánlása alapján a hozzáadott cukorbevitel az egészségesek számára is maximum 10 energiaszázalék lehet. Egy átlagos felnőtt nő energiaszükségletét alapul véve, ami 2000 kcal, ez 200 kcal-nak, vagyis kb. 50 gramm cukornak felel meg maximum.