Nyugdíjas szakácsoknak hirdet, valójában szakképzettség nélküli nyugdíjasokat keres egy Budapest külvárosi vendéglátóhely - olvasható a portálon. A nyugdíjhoz közel járó üzletvezető asszony nem a telefonban bevallotta a portálnak: "Hétvégén zsebbe fizetek". Az órabér ezer forint, állítása szerint ezért még a főzni se kell tudni. Az elvárásnak megfelelő nyugdíjasnak szerinte nem lesz hajtós a munka: húst, gombát, sajtot kell rántani, frissen sülteket készít köretnek valóval és ő tálal napi négy-öt órában.

"Mind a négy sofőröm nyugdíjas"

"Négy órát minimálbér szerint fizetek, a többit készpénzben, zsebbe" - mondta egy Budapest körzetében fuvarozó cég vezetője. Van nap, amikor addig kell dolgozni, amíg munka van, mert máskor napokig nincs. A csúcsidőszakban hajtani kell, tehát akkor nem nyugdíjasnak való a megterhelés.

"Mind a négy sofőröm nyugdíjas" - mondta a telefonba a vállalkozó. Miért éri meg, hogy minden sofőrje nyugdíjas? Erre azt válaszolta: hosszú évekre akar olyan munkaerőt, akinek nem kenyérre kell a pénz, mert nyugdíja van. A nyugdíjasainak elegendő a 100 ezer forintos havi átlagfizetés. Nem akarnak többet keresni, ellenben a fiatalabbakkal, akik pár hónap múlva meglépnek tőle magasabb fizetésért.

Tavasztól őszig kínál betanított munkát egy Vas megyei kertészet, napi 8 órában alkalmi munkavállalói könyvvel - állította a középkorú férfi tulajdonos. Heti 25 ezer forintot törvényesen fizetnek a nyugdíj mellé. A március és szeptember közötti könnyűnek mondott fizikai munka valószínűleg egy jó fizikai állapotban lévő nyugdíjasoknak is épp elég lesz.

Lépnek a budapesti nyugdíjasok

A Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége kezdeményezte, hogy segíti munkához juttatni a dolgozni akaró fővárosi nyugdíjasokat. Az elnök, Véghné Reményi Mária elmondta, hogy elsősorban könnyű fizikai, szakmunka és kvalifikált munka jöhet szóba - természetesen törvényesen.

"Jól érzik magukat, elégedettek a munkával és a körülményekkel. A munkáltató is elégedett a nyugdíjasokkal, mert megbízhatóak. Jobban megbecsülik a munkát, mint a diákok" - mondta Véghné Reményi Mária.

Elsősorban a tagszervezeteiknél mérik fel a dolgozni akaró nyugdíjasokat, megkérdezik, mik az igényeik, milyen a szakmai előéletük, végzettségük. Tájékoztatást adnak az idős embereknek speciális élethelyzetük, egészségmegőrzésük alapján javasolható legális munkavállalási lehetőségekről és a feltételekről.

A Nyugdíjasok Országos Szövetségétől azt a tájékoztatást kapták, hogy ezt a programot kezdeményezését szeretnék országos szintre emelni.