Az ügy előzménye, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egy korábbi eljárásban már engedélyezte, hogy a Media Markt 9 helyszínen (Budapest, Veszprém, Sopron, Baja, Esztergom, Szekszárd, Dunaújváros, Kaposvár, Tatabánya) üzemeltessen eladótéren belüli, úgynevezett shop-in-shop üzletet a Tesco-Global Áruházak Zrt. értékesítési helyszínein.

A mostani eljárás részeként készült részletes elemzés szerint a Media Markt piaci részesedése ugyan viszonylag magas a műszaki fogyasztási cikkek kiskereskedelmi értékesítésének győri piacán, azonban a tranzakció nem változtat ezen jelentősen. Győrben több érdemi versenytárs is jelen van, emellett bizonyos fokú versenyt az online szereplők is támasztanak. A fogyasztók árérzékenyek, és választásukat ár-összehasonlító oldalak segítik.

A Media Markt már a tranzakciót megelőzően betelepült a győri Tesco-áruházba egy rövid távú bérleti szerződés megkötésével, ami nem járt a helyi fogyasztók számára hátrányos következményekkel (például az országosan alkalmazottnál magasabb árakkal). Mindezek figyelembevételével, az összefonódástól nem várhatóak káros versenyhatások - állapította meg a hivatal.

Még februárban a Magyar Nemzet arról számolt be, hogy szakértők vizsgálják, szükséges-e engedélyt kérni a plázabizottságtól a Tesco-áruházakba telepítendő Media Markt-üzletek nyitásához. A plázatörvény tavalyi szigorítása szerint ugyanis már nem csupán az újonnan épített kereskedelmi egységek létrehozása előtt, hanem a meglévők belső átalakításánál is szükséges lehet a jogszabály korlátozásai alól felmentést adó plázabizottság eljárása. A cégek azonban nem kértek felmentést.

A brit lánc korábban azt közölte, hogy a boltok nyitásához minden szükséges engedéllyel rendelkeznek az üzleti partnerek. A cég érvelése szerint az átalakításnál nem végeztek építési tevékenységet, kizárólag állagsérelem nélkül eltávolítható berendezéseket és polcokat helyeztek el az áruházban. A kereskedelmi cégek jogászai szerint az átalakítások miatt nem szükséges a plázabizottságtól engedélyt kérniük, a bolton belüli boltok nyitásához ugyanis a jogszabályok szerint szükséges valamennyi dokumentummal rendelkeznek.

A Media Markt pedig úgy fogalmazott, hogy azért nem került a plázabizottság elé a tervezett kilenc átalakítás ügye, mert a cégek nem folyamodtak úgynevezett rendeltetésmódosítási engedélyért az illetékes jegyzőhöz, aki az eljárás során továbbíthatta volna a terveket a plázastop alól felmentést adó testülethez.