A piacvezető bacongyártó Tamási-Hús Kft. 2018-2022-ben három beruházása keretében 14,1 milliárd forint összértékű kapacitásbővítést valósított meg. A kapacitásbővítő beruházások ünnepélyes átadására Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és az osztrák tulajdonosok részvételével pénteken került sor - közölte a vállalatközleményben.

A fejlesztéssel új üzem- és raktárépület létesült, valamint új baconszeletelő és sütő gépsorokat, szalonnaprést, anyagmozgató gépeket és levegőtisztító berendezést szereztek be. A kapacitásbővítés eredményeképp a szeletelt bacontermékek kibocsátása 120 százalékkal, a sült bacontermékeké 100 százalékkal nő. A fejlesztések hatására csökken az üzem környezeti terhelése.

A vállalat a beruházások megvalósításához a magyar kormánytól - egyedi kormánydöntéssel - és a VNT-2020-1 és VNT-2020-2 támogatási programok keretében összesen 3,564 milliárd forint forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A beruházások eredményeképp 255 új munkahely jön létre. Ennek 90 százaléka szakképzettséget nem igénylő munkakör, amely lehetőséget teremt a munkaerő piaci szempontból hátrányos helyzetű munkavállalók elhelyezkedésére.

Lendületben van a húsipari cég

Az osztrák családi vállalkozás leányvállalataként működő Tamási-Hús a Vidékfejlesztési Program - Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése támogatási konstrukció keretében 710 milliós támogatással további 1,7 milliárdos kapacitásfejlesztést is megvalósít telephelyén. Ennek keretében 2023 októberéig új gépház építése, crispy bacon és a tepertőgyártáshoz szükséges berendezések fejlesztése valósul meg.

A termelő üzem 2005-ben épült és a 2007 elején kezdte meg a termelő tevékenységét. Kezdetektől fogva dinamikusan fejlődött, árbevétele és a munkahelyek száma évről évre növekedett. 2021-es évben 23,9 milliárd forint árbevételt ért el és 379 főt foglalkoztatott. Termelésének 60 százalékát exportálja a világ számos országába. A bacon termékek előállításában hazai és nemzetközi viszonylatban is piacvezetőnek számít - írja közleményében Sándorné Rozinger Mária ügyvezető igazgató.

Vállalati bölcsi is van

A 2018-ban megindított beruházási folyamat célja a termelési kapacitás bővítése és új munkahelyek teremtése. A vállalat folyamatosan biztosítja munkavállalói számára a belső- és a szakmát nyújtó külső képzési lehetőségeket. Saját üzemi konyhát üzemeltet, ahol a dolgozók főétkezése biztosított. Az üzem családbarát munkahely lévén 16 gyermek befogadására alkalmas vállalati bölcsődével rendelkezik, ahol 8 hónapostól- óvoda érettségig fogadja a gyermekeket - közölte az ügyvezető.