Lapunk is beszámolt róla, hogy a kormány szerdai rendeletében stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a CG Electric Systems Hungary Zrt.-t, a nagy múltú Ganz Villamossági Művek jogutódját. A cég felszámolási eljárását kedden rendelte el a bíróság; a kormány szerdai döntésével a vállalat élére állami felszámoló, a Nemzeti  Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. képviselője kerül.

Milyen gazda az indiai?

A CG Electric pénteken kiadott közleményében azt írja, hogy a cég "az elmúlt években - elsősorban az indiai tulajdonos, a Compton Greaves a hazai vállalat szempontjából előnytelen döntései döntései miatt - rendkívül nehéz gazdasági helyzetbe került. Az anyavállalat az utóbbi hónapokban már a folyamatos termeléshez szükséges finanszírozást sem tudta biztosítani, amit tovább súlyosbítottak a koronavírus-járvány gazdasági hatásai."

Megmentenék a munkahelyeket

A vállalatnak jelenleg 415 szakképzett alkalmazottja van, legtöbbjük a tápiószelei transzformátorgyártó üzemben, Nagykáta térségében, ahol a társaság az egyik legjelentősebb foglalkoztató, de egy szolnoki hegesztett szerkezeti gyárban és a budapesti központban is vannak alkalmazottaik - közölte Szendrődi István vezérigazgató. A cégvezető szerint a legfontosabb cél a munkahelyek minél nagyobb részének megőrzése.

A kormány stratégiai partnere a cég

A nehézipari termékeket - például erőművi motorokat és a hazai villamosenergia-hálózatban is széles körben használt transzformátorokat - készítő, valamint ezekhez kapcsolódó szerviz- és fővállalkozási szolgáltatásokat nyújtó cég a vezérigazgató szerint olyan egyedülálló mérnöki és gyártási tudást halmozott fel az évtizedek során, amelyre Magyarországon és nemzetközi szinten is nagy a kereslet. 2013-ban stratégiai együttműködési megállapodást kötöttek a kormánnyal, amelynek céljai között szerepelt a versenyképesség erősítése és a munkaerő képzése.

A régi név megint híres lesz új tulajdonossal?

A Ganz márkanév ma is világhírű - véli Szendrődi István, annak ellenére, hogy a külföldi tulajdonos az utóbbi években saját márkaneve alatt forgalmazta a termékeket. A vezérigazgató az erős márka, valamint a nagy hozzáadott értékű, versenyképes, minőségi termékportfólió miatt is komoly üzleti potenciált lát a gyártás újraindításában, majd felfuttatásában. "Meggyőződésem, hogy stabil, a hazai gyártás sikerességében érdekelt tulajdonosi háttérrel, a meglévő értékekre építve, hosszú távon gondolkozva a múlthoz méltó jövő elé nézhet az üzem" - idézte a vezérigazgatót a cég közleménye.

A vállalat 2006 óta az indiai Crompton Greaves csoport tagja. Referenciái között megtalálható a GE, az E.On, a Saudi Aramco, a Roszatom, az MVM, a Paksi Atomerőmű, a Mavir, a Mitsubishi Corporation, a Toshiba, a Mol, a MÁV és a Dunaferr is.

A Ganz cégcsoportot 1844-ben, a Habsburg Monarchia korában alapította Ganz Ábrahám. A vas- és acélgyártással, majd villamos berendezések és közlekedési eszközök - vonatok, hajók, villamosok - termelésével foglalkozó vállalat a dualizmus korára az ország egyik legjelentősebb cége lett. Mérnökeinek szabadalma, az egyfázisú transzformátor a modern villamosenergia-rendszerek alapját jelenti. A szocializmus időszakában a vállalatot államosították, majd a rendszerváltás után került újra magánkézbe, több hazai és külföldi befektető tulajdonában is megfordult. Szinte a világ minden országában található a cégcsoport által gyártott berendezés - ismertette a cég a múltját és jelenét közleményében.