Szófiától Lisszabonig az egész Európai Unióban kereste a Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató érdekeltségébe tartozó Solva Property Ingatlanfejlesztő és Hasznosító Kft., hogy ki fejezze be a tulajdonában lévő félkész állapotú esztergomi Mária Valéria Hotelt, de végül a Garancsi István tulajdonában lévő Market Építő Zrt.-t bízta meg a feladattal nettó 6 milliárd 742 millió forintért - derül ki az uniós közbeszerzési közlönyből. Garancsi István a Mol Fehérvár FC nevű focicsapat tulajdonosai is, a Market Építő Zrt.-n kívül más pályázó nem volt.

Hernádi Zsoltnak és Garancsi Istvánnak közös cége is van, hiszen az A8 Palace Hotel Zrt.-t Csányi Sándorral (az OTP Bank elnök-vezérigazgatója) közösen tulajdonolják. Hármójuk összes becsült vagyona csaknem 400 milliárd forint. Az esztergomi Mária Valéria Hotel 2008-ban kapott építési engedélyt. A félkész hotel sokáig Gimesi Sándor helyi vállalkozó tulajdonában lévő céghez tartozott, de 9 évig nem tudta befejezni az építkezést. A kudarc legfőbb okát a beruházók a hitelválságban jelölték meg. Gimesi a Napi.hu-nak már korábban elmondta, hogy tavaly év végén adta el a szerkezetkész hotelt a Hernádi Zsolt érdekeltségébe tartozó Solva Property-nek. Ő is úgy becsülte, hogy az építkezés befejezéséhez további 4-6 milliárd forint minimum szükséges.

Már az építési beruházás ajánlati felhívásában az szerepelt, hogy az építkezés a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. (MTÜ) által indított, összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program vissza nem térítendő forrásaiból valósul meg. A Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó MTÜ eddig nem hirdette ki, hogy a Dunakanyarban kik és hol építhetnek 1-3 milliárd forint közötti, vissza nem térítendő állami támogatásból új luxus hotelt. Mivel azonban a Solva Property a közbeszerzésen eredményt tudott hirdetni, ebből az következik, hogy a pénz már rendelkezésre áll, vagyis az MTÜ támogathatta Hernádi Zsolt esztergomi építkezését.

"A Kisfaludy Program keretében a Dunakanyar szálláshelyfejlesztését célzó, az első ütemben új szállodák létesítését támogató felhívásra 2019. január közepétől február végéig lehetett pályázatot benyújtani. A beérkezett pályázati anyagok értékelése folyamatban van" - válaszolta az MTÜ májusban arra a kérdésünkre, hogy a Mária Valéria hotel új tulajdonosa kapott-e vissza nem térítendő állami támogatást. Az biztos, hogy fideszes Romanek Etelka polgármester által vezetett esztergomi önkormányzat támogatta, hogy az új tulajdonos befejezze a hotelt. Erről a helyi képviselő-testület már január 14-i rendkívüli ülésen szavaztak is a képviselők.

Rokoni kapcsolatok

Az októberi önkormányzati választáson azonban nem Romanek Etelka a Fidesz polgármester-jelöltje, hanem Hernádi Ádám. A névazonosság nem véletlen, hiszen Hernádi Ádám nagybátyja Hernádi Zsolt. A Magyar Nemzet írt arról, hogy Hernádi Ádám több mint négy évet Orbán Viktor kormányfő stábjában dolgozott. Tavaly pedig átkerült a Guller Zoltán vezette MTÜ-höz, ahol a kormánypárti lap cikke szerint egy évet dolgozott, a szervezet kabinetfőnökeként. A kabinetfőnöki pozíció rendkívül bizalmi állás, nagyfokú lojalitást igénylő munkakör.

Cégadatbázisok szerint pedig konkrétan a Kisfaludy pályázatokat bonyolító, az MTÜ tulajdonában lévő Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. igazgatósági tagja is volt 2018. október és 2019. február között. Ebben az időszakban lehetett pályázni a Kisfaludy program vissza nem térítendő állami támogatásaira. Hernádi Ádám pedig május óta már Esztergom városát érintő kiemelt turisztikai fejlesztésekért felel miniszteri biztosként Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter felkérésére.

Az Esztergom című önkormányzati lap februári száma szerint pályázati sikert követően 2020 végére elkészülhet a félbehagyott építkezés. A 8 szintes épület bruttó alapterülete meghaladja a 13 ezer négyzetmétert. A 149 szobás Mária Valéria szálloda 4 csillagos lesz, a hotelben a modern, tágas szobák mellett lakosztályok, három vendéglátóhely és az üzleti- és konferenciaturistáknak konferenciaterem és különböző rendezvénytermek is helyet kapnak. Természetesen várja majd a leendő vendégeket wellness-részleg és fitneszterem. Előbbi egyebek közt jakuzzival, szaunákkal, sókabinnal, gőzkabinnal, masszázs és relax szobákkal.