Jelentős növekedéssel zárta az első félévet a KÉSZ Holding Zrt. Az építőipari cégcsoport féléves nettó árbevétele az előző év azonos időszakához képest 21 százalékkal, 84,7 milliárd forintra emelkedett – közölte a társaság. A több mint 2 ezer főnek munkát adó KÉSZ Csoport a meglévő szerződésállománya alapján idén és 2023-ban is stabil teljesítményre számít az árbevétel tekintetében.

A cégcsoport konszolidált adózás előtti eredménye 5 milliárd forintra rúgott, azaz 17,5 százalékkal nőtt a bázisidőszakhoz képest. A KÉSZ Csoport saját tőkéje 38 százalékkal 45,8 milliárd forintra gyarapodott. A konszolidált mérlegfőösszeg pedig 24,3 milliárd forinttal, közel 17 százalékkal 169 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Háború idején is sikerült a növekedés

A KÉSZ Csoport 2021. év végi eredményére hatással volt az idén februárban kiélesedő orosz-ukrán konfliktus. Bár a KÉSZ Csoport értékvesztést volt kénytelen elkönyvelni a tagvállalatok ukrán és az orosz érdekeltségekben nyilvántartott üzletrészei, valamint a tagvállalatokkal szembeni követelések miatt, a tőke-, jövedelmi és likviditási helyzete stabil maradt, és javult is a korábbi időszakhoz képest. Az ukrán tagvállalatok mentesültek a 2021-re vonatkozó konszolidálás alól, míg az orosz tagvállalatok kikerültek a KÉSZ Holding érdekeltségi köréből.

„Annak ellenére, hogy az építőipari szereplők a korábbinál sokkal óvatosabbá váltak az alapanyag-, nyersanyag- és energiaárak emelkedése miatt, minősített megrendelői szerződéses állományunk alapján 2022-ben és 2023-ban is stabil, megbízható árbevételre számítunk” – mondta Vida Tamás, a KÉSZ Holding Zrt. vezérigazgatója.

Tovább ér a cégcsoport keze

A KÉSZ Csoport célja, hogy tovább erősítse a nemzetközi jelenlétét. Ennek érdekében a vállalat az elmúlt évben két alkalommal vállalati kötvényeket bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjának keretében, 22 milliárd forint és 11 milliárd forint névértéken. Az így befolyt friss tőkét pedig elsősorban az építőipari kapacitásai bővítésére és hatékonyságnövelésre, valamint ingatlanfejlesztési portfóliójának bővítésére fordítja. Vida azt is elmondta, hogy a KÉSZ Csoport az idei utolsó negyedévben friss tőkét szeretne bevonni zöld minősítési kötvénykibocsátás vagy hosszú lejáratú hitelfelvétel keretében – a tranzakció célja ingatlanfejlesztések részleges finanszírozása. A befolyó új források ugyanis a KÉSZ Csoport nemzetközi jelenlétét erősítenék és a tevékenységek diverzifikálását, konkrétabban a szerbiai és romániai ingatlanfejlesztéseket fedeznék.

Az erőforrások bővítését és a külpiaci tevékenység fokozását támogatja az is, hogy májusban a vállalat többségi, 90 százalékos tulajdonrészt szerzett a FRONTAL Holding Zrt.- ben. A tranzakciónak köszönhetően meghatározó szereplő jött létre nemcsak a hazai, de nemzetközi alumínium-üveg homlokzattechnikai piacon is. Ezzel a lépéssel a KÉSZ Csoport még komplexebb szolgáltatást tud biztosítani a nemzetközi, főként a nyugat- és észak- európai piacokon.