Zajlik a mentésirányítási rendszer próbaüzeme, elkészült az új központ épülete, csak az építők kifizetésével van egy kis baj. A beruházás ugyanis elhúzódott, s időközben a menedzsment valahogy megfeledkezett a támogatási szerződés meghosszabbításáról. Így mire elkészült az új, a beérkező hívások fogadását és a megfelelő mentő gyors helyszínre irányítását végző központ, már nem volt szerződéses alapja annak, hogy uniós támogatásból fizessék ki a szállítókat - írja a Népszabadság.

A lap szerint a történtek egyik kárvallottja az irányító központot építő cég, a Laterex Kft., amelynek pillanatnyilag több mint 230 millió forinttal adósa az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). A társaság a projektet végig maga finanszírozta abban a hiszemben, hogy a szerződés alapján munkája ellenértékéhez az építkezés befejezése után egy összegben juthat hozzá.

A vállalkozás azonban hiába nyújtotta be a számlát, a pénz nem érkezett meg. A cég előbb a mentőszolgálat főigazgatójánál reklamált, végül Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez fordult. A lap szerint a vállalkozás panasza miatt a miniszter hétfőn igazoló jelentést kért az Országos Mentőszolgálat vezetőitől.

Az OMSZ kommunikációs vezetőjétől a számla rendezését firtató kérdésekre a lap azt a választ kapta: "A kivitelezés költségének fedezete a projekt költségvetésében rendelkezésre áll. Az összeget úgynevezett szállítói finanszírozás keretében a közreműködő szervezetek fizetik ki a vállalkozó részére. A szükséges adminisztrációs lépéseket megtettük, az eljárás folyamatban van." A Laterex Kft.-t azóta sem fizették ki a lap értesülései szerint.

A Népszabadság cikke megemlíti, hogy bár az uniós pénz egy modern mentésirányító rendszerre már 2008 óta rendelkezésre áll, a mentőszolgálatnak csak tavaly januárban sikerült kiírnia a bevezetést lehetővé tévő közbeszerzést, és a nyár elején kötötte meg a szerződést. A projekt végső lezárásának határidejét az érintett hatóságok jóváhagyásával többször is módosították, a legutolsó ilyen dátum 2014. május 31. volt, és ennek meghosszabbítását nem sikerült időben kérni.

Míg az informatikai rendszer kiépítését a Tigra Kft. által vezetett Tigra-Enterprise konzorcium 1,921 milliárd forintért, addig az épületet a Laterex Kft. 235 millióért készítette el. A Népszabadság információi szerint a Tigra számláit a mentőszolgálat a szerződés szerint és időben fizeti.