Keddtől lépett életbe az árstoprendelet, amelynek értelmében hét élelmiszert - a kristálycukrot (fehér cukor), a BL 55-ös búzafinomlisztet, a finomított napraforgó étolajat, a sertéscombot, a csirkemellet, valamint a csirkefarhátat és a 2,8 százalékos UHT tejet nem lehet az október 15-én érvényes árnál drágábban adni. 

A Lidl a friss akciós újságjában "közölte", hogy mennyiségi korlátozást vezet be a hatósági áras termékekre. Így kristálycukorból és lisztból maximum 10 kilogrammot lehet vásárolni, az UHT tejnél 12 liter a limit, az étolaj esetében pedig 10 liter. A diszkontlánc áraiból kiderül, hogy egyes termékeknél az október 15-i szintnél is olcsóbban elérhetőek. A kristálycukrot és a lisztet 10-10 forinttal, az UHT tejet 19 százalékkal, a napraforgó-étolajat pedig 14-15 százalékkal olcsóbban adja a cég a jogszabályban rögzített értékhez képest. 

A Tesco hasonlót lépett: a friss akciós újság szerint február 3-tól egy-egy vásárló naponta legfeljebb 

  • 5 liter literes Tesco napraforgó-étolajat, 
  • 4 kilogramm - friss, magyar  csirkemellet, 
  • 10 kilogramm Tesco kristálycukrot, 
  • 10 kilogramm Tesco búzafinomlisztet,  
  • 12 liter Tesco UHT tejet vásárolhat. 

Azok a vásárlók, akiknek van tescós kártyája (Clubcard) kedvezményesen vásárolhatják meg a termékeket, a kristálycukorért kilónként 229 forintot, az étolajért literenként 479 forintot, a csirkemellért kilónként 1099 forintot számláz a cég. A tescós UHT tej 209 forintért, a saját márkás liszt pedig 149 forintért kapható.

Az eredeti cikkünkben a mennyiségi korlátozásban érintett cikkeket él általánosan említettük, a boltlánc azonban jelezte, hogy csak az akciós újságban megjelent, promócióban szereplő termékekre vonatkozik a mennyiségi limit. Ennek megfelelően korrigáltuk a cikket.  A Tescóban egyédként ennél több árplafonos termék van, több mint 40 összesen. Tehát amelyek nem szerepelnek az akcióban, azoknál nincs mennyiségi korlát.