Szinte minden díját emelte a CIB, az Erste és az Unicredit. Például a CIB-nél az egyszerű (elektronikus) bankkártya díja 4462 forintról 4609 forintra, a dombornyomotté 8292 forintról 8565 forintra nőtt. Az ATM használata mintegy 30 forinttal kerül többe. Az Ersténél (is) a számlaköltségek csak néhány forinttal lettek magasabbak, de a kártyás díjaknál már érzékelhetőbb a változás.

Az OTP-nél május elsejétől jelent meg új szolgáltatásként a fizetési kérelem. Ez egyelőre díjmentes, később bankon belül 52, bankon kívül pedig 100 forintba kerül majd - olvasható a portálon.

Az MKB a már nem értékesített csomagjainak díját emelte május 1-jétől. Például a Praktika Fix havi díja 435 forintról 480 forintra nő. Többe kerülnek az átutalások, de a kártyás pénzfelvétel is. Elméletben itt is terhelné a tranzakciós illeték a kártyás vásárlást, de ezt a díjtételt a leírás szerint a bank nem alkalmazza.

Vigyázat, plusz pénzt is kérhet a plasztik!

Az Unicredit május elsejétől érvényes kondíciós listájában az általános emelés mellett a legérdekesebb változás, hogy a bank meghatározta a bankkártyás vásárlás akciós díjmentességének végét. Eszerint a hitelintézet 2021. október 31-e után a tranzakciós illetéknek megfelelő, 0,3 százalékos, de maximum 6000 forintos díjat számít fel a kártyás vásárlás után. (Ugyanez a helyzet egyébként a belföldi UniCredit ATM-en keresztüli készpénzbefizetéssel, ami ugyanekkortól válik díjmentesből fizetőssé.) Kérdés persze, hogy a bank később nem hosszítja-e meg az akciót, amire azért korábban bőven láttunk példát.

A bankkártyás vásárlás költséggel sújtása meglehetősen kényes kérdés. A tranzakciós illeték emelését követően több bank bevezette, illetve emelte ezt a díjat, de a többség később visszavonta. Jelenleg minimális díjat csak a Budapest Bank Bázis, Praktikum vagy Takarékos, illetve az MKB Extra számlacsomagját használóknak kell fizetniük.