A törvény módosítása megadja annak jogszabályi lehetőségét, hogy az Eximbank - egyéb új termékek mellett - a hazai beszállítók tevékenységét, illetve az exportcélú befektetéseket is finanszírozza - áll az állami társaságok közleményében. A módosítás előtt hatályos törvény alapján az Eximbank az export- és importügyleteknek finanszírozásának csak meghatározott, szűkebb körét látta el. A módosítás a közvetlen exportfinanszírozás mellett, azt kiegészítve, az export árualapot előállítók szerződéses beszállítóinak - alapvetően kis- és középvállalkozóknak - a finanszírozását teszi lehetővé, amely a hazai hozzáadott érték részarányának növekedése mellett hozzájárulhat a munkahelyteremtéshez.

A kereskedelmi bankokkal nem versenyezve, hanem partneri együttműködésben az Eximbank többek között a magyar vállalkozók külföldi befektetéseihez kapcsolódóan is nyújthat pénzügyi szolgáltatást, így jelentősen bővül a finanszírozási lehetőség - hangsúlyozzák a közleményben.

A törvénymódosítás a Mehib számára is megteremti annak jogszabályi alapját, hogy a beszállítói ügyletekhez, valamint az exportcélú befektetésekhez kapcsolódóan is végezhessen - állami háttér mellett - biztosítási tevékenységet.

Az Eximbank által október végéig folyósított hitelek összege megközelítette a 95 milliárd forintot, míg a 2011. év hasonló időszakában 43 milliárd forint kihelyezésére került sor.

A bank által - alapvetően kis- és középvállalkozások exportjához kapcsolódóan - nyújtott hitelek közel 200 milliárd forint export megvalósulását segítették elő.

Az Eximbank tevékenységének bővítését célzó több, további jogszabály módosítási javaslat közül kiemelendő a költségvetési háttér stratégiai célokhoz igazodó növelése. Ezen intézkedések nyomán az Eximbank által nyújtható hitelek volumenét közvetetten meghatározó, garantált forrásoldali keret 320 milliárd forintról 1200 milliárd forintra emelkedett - olvasható a közleményben.

Az Eximbank által kiadható kereskedelmi és hitelfedezeti garanciák keretszámának tervezett növelése 80 milliárd forintról 350 milliárd forintra számottevően bővítheti az exportőrök piaci hitelhez jutását elősegítő garanciaprogramok volumenét. A kedvezményes finanszírozás lehetőségét biztosító kamatkiegyenlítési keretösszeg megemelése pedig lehetővé teszi a kis- és középvállalkozásoknál felmerülő igényekhez rugalmasan igazodó támogatási rendszer kialakítását - áll a közleményben.