A Velencei-tó vízszintje nyáron kritikusan alacsonyra süllyedt, a víz oxigéntartalma lecsökkent, ami komoly halpusztulást okozott. Többen azonnali vízpótlást követeltek, de az erre vonatkozó előterjesztésben foglaltakat a kormány nem hozta nyilvánosságra. Csak az derült ki, hogy 42 milliárd forintos költséggel számoltak, amit sokalltak - emlékeztetett a hvg.hu

A vízügy tervei szerint októberben összesen közel másfél millió köbméter vizet kormányoznak át a Pátkai-víztározóba a hónap végéig, eközben a Magyar Országos Horgász Szövetség lehalássza a Zámolyi-víztározót.

Hogy mikor és mennyi víz kerül majd a tóba, egyelőre bizonytalan. Az OVF szóvivője szerint "egy hosszú folyamat előtt állunk, sok függ az időjárástól, attól, hogy például lesz-e jelentős mennyiségű csapadék, de attól is, hogy a hideg idő beköszöntével milyen mértékben javul a tározók vizének minősége".

A vízpótlásra létrehozott víztározókat betelepítették halakkal

A tározókat eredetileg éppen az eredendően hullámzó vízállású tó vízpótlására létesítették az üdülőtóvá alakításakor az 1970-es években, de időközben halgazdálkodás is indult, ami nem tett jót a vízminőségnek - hívja fel a figyelmet a lap. Nyár elején éppen a vízminőséggel kapcsolatos kétségek miatt vetették el azt az ötletet, hogy ezekből kellene pótolni a tóból hiányzó vizet.

Az azonban borítékolható, hogy jelentős mennyiségű csapadék nélkül, csak a két tározó vizével nem tudják megtölteni a tavat. Egymillió köbméter víz beengedése – mint a szóvivő is jelezte – 4 centiméterrel emelné meg a vízszintet, amely jelenleg 70 centiméteres, így alig 7 centiméterrel haladja meg a valaha mért legalacsonyabb vízállást.