Az előírás a közvetlen MNB partnerkörből és az Országos Takarékszövetkezeti Intézményvédelmi Alapnak (OTIVA) az MNB partnerkörön kívül eső hitelintézeti tagjai közül azon intézményekre vonatkozik, amelyek 2011. augusztus végén devizajelzáloghitel-állománnyal rendelkeztek. A bevallást elektronikusan kell teljesíteni, a tárgyidőszakot követő hét, második munkanapján.

A információszolgáltatási kötelezettséget első alkalommal 2011. október 11-én, az otthonvédelemmel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXI. törvény hatálybalépésének napjától 2011. október 7-éig terjedő időszakra vonatkozóan kell teljesíteni.

A rendelet szankciót nem tartalmaz az adatszolgáltatást nem teljesítőkre, de annyi biztos, hogy az adatszolgáltatást elmulasztók nem vehetnek részt a jegybank által a végtörlesztés által érintett bankok számára hétfőn indított euróeladási tendereken.

Az egyes bankok összesen legfeljebb az idén augusztus 31-én fennálló lakossági lakáscélú és szabad felhasználású devizahitel állományuk mértékéig vásárolhatnak az MNB-től eurót a tendereken, ezen hiteleik euró értékét az akkori MNB árfolyamon kiszámítva.

A tenderek un. szabad tenderek lesznek, azaz az MNB nem ad meg előre eladásra kerülő mennyiséget. Egy-egy ajánlat legalább 1 millió euró vagy annak többszöröse lehet. Az ajánlatokat az MNB árfolyam szerint sorba rendezve a legmagasabb euró/forint árfolyamtól kezdődően fogadja el. A teljesítés az elfogadott ajánlatokban szereplő tényleges árfolyamon történik.

A tenderen elfogadott ajánlatnak megfelelő euró kifizetését ugyanis az MNB a deviza végtörlesztéssel kapcsolatos felhasználásáig nem teljesíti, addig ezt az euró mennyiséget az adott bank részére egynapos euro/forint devizacsere (swap) ügyletekben automatikusan görgeti.

Az MNB a tenderen még elfogadott legerősebb forint árfolyamról a tender napján délben, a tendereken elfogadott mennyiségről pedig havonta ad tájékoztatást, az MNB statisztikai mérlegéről szóló előzetes statisztikai közleménnyel egy időben, első alkalommal 2011. november 14-én. Az első tenderen elfogadott legerősebb euró-forintárfolyam hétfőn 294,45 forint volt az MNB közlése szerint.