Nyílt levélben kérte a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) Orbán Viktor miniszterelnököt és kormányát, hogy vonják vissza a rendeletet, amely alapján október elsejétől az állami intézményekben a hőmérséklet a 18 Celsius-fokot nem haladhatja meg. Szeretnék, ha az új megoldást már a munkavállalók képviselőivel egyeztetve dolgoznák ki.

A MÁV-munkahelyek nagy részén már infrastrukturális okokból is képtelenség betartani a 18 fokos hőmérsékletre vonatkozó szabályozást, mivel sok kisebb állomáson és megállóhelyen még mindig kályhával vagy egyszerű hősugárzókkal fűtik a szolgálati helyiségeket – hívta fel a figyelmet Meleg János szakszervezeti elnök a VSZ sajtóközleményében.

A vasút alkalmazottai közül sokan olyan munkát végeznek, amely megköveteli, hogy időnként a szabadban tartózkodjanak. Eső vagy havazás esetén a 18 fokos rendelet mellett a szakszervezet szerint nekik nem lesz lehetőségük arra, hogy bent átmelegedjenek, valamint megszárítsák a ruháikat. Arról nem is beszélve, hogy a fizikai megterhelést jelentő műszak végén a tisztálkodásra sem lesz komfortos lehetőség.

Ugyanakkor az irodákban dolgozó vasutasok is nehéz helyzetbe kerülnek azzal, hogy egész nap hideg helyiségben kell dolgozniuk, rengeteg betegállománnyal kell majd számolni, ha a kormány nem módosít a hőmérséklet-korlátozási terveken.

Ráadásul jogszabályi rendelkezés szerint a munkaterületek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését. A szakszervezet elnöke szerint az új rendelet ezzel a szabállyal is szembemegy.