A magyar pénzügyminiszter az interjúban elmondta, hogy az infláció visszaszorítása is kulcsfontosságú a hiány megfékezésében, aminek következtében az energiatámogatások, a nyugdíj- és az adósságszolgálati költségek megugrottak.

Decemberre biztosan, de ha szerencsénk van, már novemberben 10 százalék alatt lesz az infláció. Azt tudom mondani, hogy decemberre 7-8 százalék körül lesz az infláció

– mondta Varga Mihály, majd hozzáfűzte, hogy a kormány az idén mindössze 1,5 százalékos gazdaságnövekedésre számít, jövőre viszont 4 százalékra. Elemzők arra figyelmeztettek, hogy a csúszó fogyasztás csökkenti az adóbevételeket, és a hiány túllépheti a tervezett célt, hacsak a kormány nem tesz további óvintézkedéseket a kiadások visszafogására. Varga szerint még korai lenne lépéseket tenni a kiadások terén. 

„Egyelőre nem látok okot az intézkedésekre. Szeptemberben lesz egy felülvizsgálat, és ha kell, a kormány intézkedik. A 3,9 százalékos hiánycélt érintetlenül szeretném hagyni" – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a kormány kitart a 2024-re kitűzött 2,9 százalékos hiánycél mellett.

Optimista vagyok abban, hogy ebben a régióban van elég potenciál ahhoz, hogy ha le tudja küzdeni az energiahelyzetet és az inflációt, akkor a kelet-közép-európai országok ismét a leggyorsabban növekvő gazdaságok lehetnek az Európai Unióban

– hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Varga Mihály közölte, hogy a kormány 2024 januárjától módosítja a jegybanktörvényt, hogy ne kelljen a bank veszteségeit a költségvetésből fedeznie. A tervezett változtatásokról a kormány hamarosan tárgyal az Európai Központi Bankkal.

Varga Mihály szerint a stabil forint kulcsfontosságú ahhoz, hogy a gazdasági szereplők előre tervezhessenek.

Kamatülés július 25-én

A forint 379-ig erősödött az euróval szemben az októberi 430-as mélypontról, amit a magas árfolyamok támogatnak. A jegybank július 25-én kamatülést tart, ahol várhatóan ismét 100 bázisponttal, 15 százalékra csökkenti az egynapos betéti kamatot.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország hogyan viselné el, ha az Orbánnal jogállami vitában álló EU idén nem folyósítja a felfüggesztett uniós forrásokat, Varga azt mondta, arra számít, hogy a helyreállítási források és a kohéziós források is beindulnak.

Bízom benne, hogy nem kell devizakötvény-kibocsátást készítenünk, így felgyorsulnak az uniós forrásokról szóló tárgyalások

– fogalmazott Varga Mihály.