A nyári euró- és dollárkötvény-kibocsátás óta sok minden történt, túl vagyunk egy mini devizakrízisen, 434 forintos euró- és 450 forintos dollárárfolyamokkal - mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Loncsák András, az Aegon Alapkezelő befektetési igazgatója. A legrosszabb időszakot talán már magunk mögött tudhatjuk, így a forrásbevonás költsége reálisnak mondható.

A szakértő jó hírnek tartja a befektetők szempontjából, hogy a magyar GDP negyedéves összevetésben már csökkent, mivel azt jelzi, hogy csökkenőben a kereslet, és ez jó hatással lesz az infláció alakulására.

A befektetők körében az a vélemény alakult ki, hogy nem annyira rosszak a magyar gazdasági fundamentumok, mint azt néhány hete gondolták. Így utólag visszatekintve a 430 forint feletti euróárfolyamnál valóban pánikhangulat volt. Az euró/forint akár 500 forintig is mehetett volna a légüres térben, nagy volt a volatilitás a bankközi devizapiacon, forint vételi megbízás viszont alig-alig. 

Sok külföldi befektető nyitott újabb pozíciókat további forintgyengülést és hozamemelkedést várva, látták, hogy van egy momentum, és erre törvényszerűen rá szoktak játszani.

A gyenge láncszem

Nemcsak Magyarország esetén van ez így, de most úgy értékelték, hogy mi vagyunk a leggyengébbek a térségben, főleg amiatt, hogy arányaiban mi fizetünk a legtöbbet az energiaimportunkért. Itt jött szeptemberben a kedvező fordulat, sorra érkeztek a hírek, hogy egyes európai országok egész jól állnak a tárolóik feltöltésével, ami után értelemszerűen esésbe fordultak a földgázjegyzésárak.

Mi hozhat alacsonyabb hozamokat a magyar kötvényekben? - kérdezték a gazdasági hírportál sajtómunkásai. A választ szerint a további hozamcsökkenéshez és forinterősödéshez kellenek a jó hírek, például az EU-s alapokhoz való régóta húzódó hozzáférés megoldása. 

A jó irányú változások 200-300 bázispontos csökkenést hozhatnak, akkor leszünk az átlagos feláron a Bundhoz képest. Ami kockázat a tőkepiacokon, talán a legnagyobb, az a piaci kamatok gyors és látványos emelkedése. Emiatt komoly probléma jöhet a vállalati hitelezésben vagy az ingatlanszektorban. És természetesen a recesszió veszélye is benne van a rendszerben.